Liječnici su odlučili koristiti mobilnu tehnologiju kako bi otkrili letargična stanja kod tinejdžera s prekomjernom težinom i kako bi ih potaknuli na vježbanje. Kako? Slanjem SMS poruka.

Tehnologiju krivimo za mnoge probleme sa zdravljem: vožnja u automobilu čini nas neaktivnima, lijenima i tromima, video igrice djecu potiču na agresivnost, mp3 playjeri nas čine gluhima. No, istraživači sa University of Southern California nadaju se kako će uspjeti dokazati da mobiteli mogu imati pozitivan učinak na zdravlje. Oni namjeravaju povezati 50 pretilih tinejdžera senzorima te ih upozoravati putem mobitela da mogu biti lakši i mršaviji.

Svako dijete bit će povezano na tzv. “mobilnu mrežu tjelesnog područja” koja uključuje monitor za očitavanje otkucaja srca, akcelerometar, GPS navigacijski sustav, aparat za mjerenje glukoze u krvi i uređaj za mjerenje električne vodljivosti njihove kože.

Svaki senzor povezan je sa pametnim telefonom koji šalje podatke na sveučilišna računala. Softver u računalu računa pojedine podatke, pa ako monitor za otkucaje srca i akcelerometar pokazuju kretanje, ali GPS ne pokazuje, softver smatra da dijete vjerojatno pleše. Malo očitanje fizičkog kretanja ali visoka električna vodljivost kože može značiti da je tinejdžer na stresnom školskom ispitu ili pak gleda nešto uzbudljivo na TV-u.

Ono što je najvažnije jest da sustav može detektirati letargiju, te će tinejdžeru poslati SMS poruku poticaja, pozvati ga da se kreće ili sudjeluje u nekoj grupnoj aktivnosti s drugim pretilim vršnjacima.

Istraživači tvrde da je ovo nov način ohrabrivanja djece koji funkcionira poput elektroničke podsvjesti koja šalje nježne podsjetnike da treba manje jesti, a više se kretati.
(JK, Izvor: Times Online)