Nakon što Zubić vila dođe i pronađe otpali mliječni zubić vašeg mališana, zamolite ju da vam taj zubić vrati, a potom ga pospremite. Ne samo za uspomenu i iz sentimentalnih razloga, već i zbog jednog puno većeg i važnijeg razloga. Naime, liječnici diljem svijeta sve glasnije upozoravaju da mliječni zubići sadrže obilje matičnih stanica. Radi se o vrlo specifičnim vrstama stanica koje mogu stvoriti zamjensko tkivo u tijelu i na taj način izliječiti mnoge bolesti.

Matične stanice imaju taj maštoviti naziv. Zovemo ih pluripotentne stanice, što znači da mogu stvoriti mnogo novih stanica. A kada tome dodijelite ispravnu kemijsku kombinaciju, matične stanice možete umnožiti i “uzgojiti” koliko god trebate, objašnjava dr. Schmidt, profesor mikrobiologije na Medical University of South Carolina.

Laičkim jezikom rečeno, od matičnih se stanica mogu izgraditi novi organi, kosti, hrskavice, tkiva…

Teorija kaže da ako se sačuvaju i na ispravan način pohrane, mliječni zubići mogu se kasnije koristiti kao potencijalni lijek za mnoge životno opasne bolesti kod vašeg djeteta, pa čak i njegovih najbližih krvnih srodnika. Liječnici tvrde da se uopće ne radi o dalekoj i mutnoj budućnosti jer medicina kao znanost napreduje i razvija se gigantskim skokovima. Ovaj iskorak prema ciljanom liječenju vlastitim stanicama doživjet ćemo već za naših života, tvrde neki znanstvenici i liječnici.

Ovo se mnogim roditeljima, koji nisu sačuvali i pohranili matične stanice iz pupkovine, čini kao druga šansa i nova prilika. Mliječni zubići su još jedno dobro mjesto gdje se te stanice pohrane i mogu naknadno medicinskim postupcima i inženjeringom regenerirati. Primjena matičnih stanica u medicini naziva se personalizirana regenerativna medicina.

No je li to baš tako?

U zapadnim zemljama postoji već mnoštvo banaka dentalnih matičnih stanica u kojima roditelji pohranjuju mliječne zube svoje djece. U dentalnim bankama zubići se dugoročno čuvaju kako bi se jednog dana po potrebi regenerirale matične stanice koje se u njima nalaze. U Hrvatskoj takve banke nema, ali postoje mnogi dentalni centri koji surađuju s bankama iz Engleske ili SAD-a te se pohrana može napraviti preko njih. Cijena postupka pohrane i čuvanja na 20 godina je između 13.000 kn i 15.000 kn. Međutim, dentalne banke ne garantiraju medicinsku upotrebu matičnih stanica u budućnosti te ni sami ne znaju što će medicina od njih u budućnosti moći iskoristiti i za koje točno bolesti. Pohrana zubića postala je pravi biznis, no ima li to smisla i da li je to doista ulaganje u dugoročno zdravlje djeteta?

Postoji grupa manje entuzijastičnih znanstvenika koji tvrde da potencijal postoji, ali da se zapravo radi o marketingu baziranom na strahu – što ako će moje dijete jednog dana biti bolesno?! Naime, potrebno je još na tisuće studija i istraživanja prije no što ćemo se moći liječiti stanicama iz mliječnih zubića ili pupkovine. Dosadašnja istraživanja rađena su u strogo laboratorijskim uvjetima i proći će godine i godine prije no što se ona počnu primjenjivati. A i kad se počnu primjenjivati, mi ne znamo hoće li zahvati biti uspješni i doista liječiti ljude.

Dosadašnja istraživanja otkrila su da se matične stanice iz mliječnih zubića vrlo brzo razmnožavaju i da mogu formirati specijalizirane dentalne, koštane i neuralne stanice. Mnoštvo daljnjih istraživanja potrebno je samo kako bi se utvrdilo da li te formacije novih stanica mogu kod pacijenta nadomjestiti oštećenje zubi, regenerirati kosti ili izliječiti neuralnu ozljedu.

Ono što se svaki roditelj pita je – opravdava li trošak pohranjivanja mliječnih zubića potencijal koji se u njima krije ili je sve zajedno jedan dobar marketinški trik? Odgovor je – vjerojatno ne opravdava. Istraživanja se provode i budućnost izgleda blistava kad su molekularna, regenerativna i reparativna medicina u pitanju, no ni jedan ozbiljni znanstvenik ne može potpisati, niti garantirati kada će se one primjenjivati u općoj medicini i do koje mjere. Do danas, čak ni rizicima sklona Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) nije dozvolila korištenje dentalnih matičnih stanica u bilo kojem medicinskom zahvatu.