Sve mame odavno znaju da je kozje mlijeko iznimno zdravo za djecu, osobito onu koja pokazuju alergijske reakcije na kravlje mlijeko. No manje poznata su ljekovita svojstva magarećeg mlijeka, koje se od davnina koristi kao prirodan lijek za mnoge bolesti, a posebice bolesti dišnog sustava, alergije i oslabljeni imunitet.

Magareće mlijeko po sastavu je najsličnije majčinom mlijeku. Ima niski postotak masnoća i puno vitamina, a slatkog je okusa pa ga djeca vole piti. Mlijeko magarica sve je popularnije u Europi i naširoko se primjenjuje po preporuci pedijatara u Italiji, Francuskoj, Belgiji i drugim zemljama, u medicinske i kozmetičke svrhe.

Kako je navedeno u uvodu, magareće mlijeko pomaže u liječenju bronhitisa, astme, suhog kašlja, hripavca i ublažavanju alergija, neurodermatitisa i ekcema. Blagotvorno djeluje i na želudac, liječi kolitis i druga oboljenja probavnog trakta. Mlijeko navodno jača imunitet i izvrsna je zamjena za kravlje mlijeko, dok ga primjerice na Siciliji i nekim drugim dijelovim Italije koriste u dječjim bolnicama kao zamjenu za majčino mlijeko.

Odrasli često pribjegavaju magarećem mlijeku kao preventivnom lijeku protiv prehlada i upala dišnog sustava.

Legenda kaže da je i Kleopatra svoju mladolikost i ljepotu dugovala uporabi preparata spravljenih od magarećeg mlijeka, eteričnih ulja i meda.

Iskustva roditelja

Pretražujući forume naišli smo na nekoliko tema vezanih uz konzumaciju magarećeg mlijeka. Neke majke doista preporučaju ovaj slatki napitak za djecu koja boluju od hripavca i dermatitisa. Iako nekim mališanima nije pomoglo u liječenju, svi potvrđuju da ga djeca vole piti zbog slatkog okusa i većina roditelja spremna je pokušati i probati.

Jedna litra stoji 400 kuna

Dnevna propisana doza je jedan decilitar dnevno.  U Hrvatskoj se litra magarećeg mlijeka prodaje po 400 kuna, a proizvođači ga smrzavaju u doze od decilitra te ih prodaju po 50 kuna. Mlijeko se čuva zamrznuto i traje maksimum dvije godine kao takvo. Odmrzava se na sobnoj temperaturi, a zagrijava se u vrućoj vodi na 30-40°C i ne smije se kuhati. U Italiji se navodno jedna litra može kupiti za 15 eura.

U Hrvatskoj magreće mlijeko možete pronaći na farmi magaraca u Poljicama kod Zadra (vl. Damir Štulina), kao i na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Ciganović u Ivanić Gradu o čemu više potražite na www.magare.hr.

(Jk)