Helicobacter pylori je jedina bakterija koja može preživjeti u kiselom želučanom sadržaju s vrlo malo kisika, pri temperaturi od 37 °C. Helicobacter pylori je bakterija spiralnog oblika smještena u sluznici želuca, a odgovorna je za većinu upala sluznice želuca, razvoj čira na želucu i dvanaesniku.

Do infekcija tom bakterijom najčešće dolazi u djetinjstvu, ali se simptomi javljaju uglavnom u odrasloj dobi. Najbrže se zaraze djeca koja žive u lošim socio-ekonomskim uvjetima i napučenom prostoru. Helicobacter pilory-infekcija je najčešća u djece koji krevet dijele s roditeljima ili drugom djecom, u sredinama u kojima majka prožvače hranu koju daje djetetu ili djetetovu dudicu stavlja prethodno sebi u usta. Do pete godine dijete može opet lako steći novu infekciju, a nakon pete godine, ponovna infekcija se događa znatno rjeđe.

Simptomi

Većina zaraženih ne mora imati simptome infekcije i upale sluznice želuca. Najčešći simptom je nagrizajuća bol u trbuhu, u području žličice odmah ispod rebara. Bol se pogoršava kada je želudac prazan, a smanjuje na pun želudac, nakon konzumiranja mlijeka ili lijekova koji neutraliziraju želučanu kiselinu. Ostali simptomi su nadutost, podrigivanje, mučnina, povraćanje, žgaravica, gubitak apetita, gubitak težine.

Liječenje

Bakterija se naziva još i bolest prljavih ruku, a prenosi se s osobe na osobu putem izravnog kontakta, slinom, povraćanjem ili fekalnom materijom. Može se širiti i kroz kontaminiranu hranu ili vodu. Za liječenje od ove bakterije propisuju se specijalni antibiotici i probiotici. Tretman liječenja traje oko dva tjedna. Naravno, ne smije se zaboraviti i na prikladnu prehranu tijekom liječenja. Ne bi se smjela jesti slana, začinjena, pržena, masna i ljuta hrana.