Jezik je ogledalo zdravlja stoga svaka promjena koju na njemu primijetimo, pogotovo kod najmlađih tjera strah u kosti. Međutim, ne mora sve biti tako crno kako na prvu izgleda. Vrlo često, te promjene mogu biti benigne i mogu se povezati s geografskim jezikom koji se prema nekim statistikama pojavljuje do četvrte godine djetetovog života. Geografski jezik viđa se kod tri posto djece te se duplo češće javlja kod djevojčica.

Kako ga prepoznati?

Poznatiji i kao benigni migrirajući glositis manifestira se u vidu glatkih mrlja i crvenih otoka, okruženih žutim, sivim ili bijelim linijama. Površina jezika izgledom podsjeća na geografsku kartu što objašnjava naziv ove promjene. Karakterističan je i po tome što broj mrljica, oblik i veličina nije stalan i može varirati od jedne do više od njih dvadesetak. Djeca obično nemaju simptome, iako se ponekad mogu žaliti na osjetljivost na vruću, kiselu i začinjenu hranu. Kod nekih mališana znale su se pojaviti rane, bol u grlu te loš zadah.

Zašto nastaje?

Uzrok nastanka geografskog jezika nažalost nije poznat. Stručnjaci moguće uzroke vide u čimbenicima poput naslijeđa, emocionalnog stresa, hormonskim promjenama, nepravilnoj prehrani te lošoj oralnoj higijeni. Koji god uzrok bio, treba napomenuti da geografski jezik nije zarazan i ne može se prenijeti na drugu osobu.

Što poduzeti?

Ako geografski jezik ne izaziva nikakve tegobe, liječenje nije potrebno. Ali u aktivnoj fazi potrebno je kontrolirati i regulirati namirnice koje dijete unosi u svoj organizam. Stručnjaci toplo preporučuju izbjegavanje vruće, pikantne, slane i kisele hrane, kiselog voća te slatkiša. Potrebno je obratiti pozornost i na redovitu hidrataciju djetetovog organizma. Djecu treba natjerati da češće jedu integralne žitarice, jaja, mlijeko, jogurt, banane, puretinu jer sve navedene namirnice sadrže dovoljnu količinu vitamina B. Nedostatak cinka također se povezuje s mrljama na jeziku pa treba pripaziti da dijete konzumira crveno meso, ribu, zeleno lisnato povrće itd.

Ako se nađete u situaciji da kod djeteta primijetite mrlje na jeziku koje mogu upućivati na geografski jezik, ne trebate očajavati. Promjene obično traju nekoliko dana i cijele bez ožiljka. Međutim, loša vijest je da geografski jezik ima tendenciju vraćanja na što uvijek treba biti spreman. Nažalost, ne postoji učinkovita sredstva za njegovu prevenciju.