Pretila djeca ili ona s viškom kilograma često su na meti vršnjaka koji ih zadirkuju ili čak verbalno i emotivno zlostavljaju. Tako je bilo uvijek, no posljednjih se godina ovim problemom bave stručnjaci iz raznih područja koji su u najnovijem istraživanju otkrili da pretila djeca upadaju u začarani krug iz kojeg se teško mogu sama izbaviti.

Zbog zadirkivanja i/ili zlostavljanja ona grade negativnu sliku o vlastitom tijelu i izgledu te su još nezadovoljnija, što ih sprečava da se uključe u sportske programe koji bi eventualno mogli pomoći da smršave.

Voditelj istraživanja Timothy D. Nelson sa Sveučilišta Lincoln u Nabraski napominje kako se djeca s viškom kilograma plaše da će im se vršnjaci još više smijati kada odjenu sportsku odjeću ili zbog samog vježbanja i sportskih aktivnosti koje ne mogu obavljati elegantno i brzo poput mršavijih vršnjaka.

Istraživanje je provedeno među djecom predtinejdžerske dobi, jer je upravo to dob u kojoj bi se trebale početi poduzimati mjere protiv vršnjačkog zlostavljanja.

“Dugo se smatralo da djeca postaju osjetljiva na svoj fizički izgled tek u adolescentskoj dobi, no naše je istraživanje pokazalo da korijeni nezadovoljstva vlastitim tijelom sežu u mnogo raniju dob”, kazao je Nelson. “Kritiziranje težine uzrokuje probleme koji nadilaze opće probleme sa samopouzdanjem”, dodaje.

Rezultati istraživanja pokazali su da djeca koju se zadirkuje zbog prekomjerne težine sebe vide “većima” no što jesu i nezadovoljniji su svojim izgledom od djece koju se ne zadirkuje zbog težine.

Savjet istraživača je da se razviju programi zaustavljanja zadirkivanja i zlostavljanja kojima bi se pomoglo pretiloj djeci da razviju mehanizme obrane. Nakon što odbiju od sebe negativne kritike vršnjaka, djeci treba pomoći da smanje težinu.

Istraživanje je objavljeno u najnovijem broju stručnog časopisa Journal of Pediatric Psychology.

(JK, Izvor: LiveScience.com)