Kad su u pitanju djeca, čini se da opreza nikad dovoljno. Naime, jedno istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Pediatrics pokazalo je da djeca vole gutati i tablete od svojih kućnih ljubimaca. Tim stručnjaka koji je analizirao pozive roditelja upućene prema Regionalnom centru za trovanje u Ohiu od 1999. do 2014. godine došao je do alarmantnih zaključaka. Čak 88 posto poziva bilo je upućeno centru zbog trovanja životinjskim lijekovima.

Glavni akteri priča uglavnom su bila djeca mlađa od pet godina koja su slučajno progutala životinjske medikamente. Istraživanje je pokazalo da je do svakog četvrtog trovanja došlo u trenutku dok se lijek davao kućnom ljubimcu, a u 93 posto slučajeva djeca su progutala ili popila pseći lijek.

Najčešće su to bile situacije kad je ljubimac ispljunuo lijek, a dijete ga je naivno progutalo ili kada se lijek umiješao u komad sira ili mesa i dijete ga je potom progutalo. Šest posto djece zbog progutanog lijeka moralo je posjetiti liječnika, a najčešće se radilo o lijekovima za parazite ili konvulzije te o analgeticima.

Čak i u slučaju da su vaša djeca vrlo poslušna i razumna, nikad im ne ostavljajte lijekove na dohvat ruke. Djeca su preznatiželjna a šarene tablete koje sliče na bombone sigurno će privući njihovu pozornost. Čuvajte lijekove u čvrsto zatvorenim i po mogućnosti zaključanim ormarićima. Posljedice do kojih može doći ako dijete proguta neki lijek doista mogu biti kobne.