Ne treba više ponavljati koliko je važno djecu od najranije dobi upoznati s važnošću pranja zubi. Roditelji bi trebali početi s četkanjem bebinih zubića čim počnu izbijati prvi. Četkanje zubiju prije spavanja je važno s obzirom na to da zubi prije spavanja moraju biti kompletno očišćeni kako bi se spriječio razvoj naslaga za vrijeme spavanja. Ako od najranije dobi počnete čistiti djetetove zubiće, dijete će steći zdravu naviku i samosvijest za cijeli život.

Sve to puno je lakše reći nego učiniti. Ponekad je teško uvjeriti djecu u potrebnost četkanja zubića pa poneki roditelji imaju probleme s navikavanjem djece na ovu radnju. No, čišćenje zubića ne mora biti stresno, već iskustvo koje će djeca s radošću usvojiti i primjenjivati tijekom cijelog života.

Savjeti za četkanje zubi:
 

1. Četkajte zube s vašim djetetom

Kada je vrijeme da dijete ide na spavanje provjerite s njim da li su zubi oprani. Ako dijete nije opralo zube, motivirajte ga i perite zube skupa s njim. Tako dijete ima priliku upijati pokrete odrasle osobe i pamti ih za buduće samostalno pranje.

2. Kupite šarene dječje četkice za zube

Na tržištu postoje brojne vrste četkica za zube koje možete kupiti vašem djetetu. Najvažnije je da kupite malu četkicu prilagođenu za dijete. Mala četkica djetetu omogućuje da je jednostavnije drži i manevrira u ustima. Obavezno kupite četkicu s okruglim i mekanim vrhom i dlakama. Mijenjajte četkicu svakih nekoliko mjeseci. Djeca uglavnom vole gristi četkicu za vrijeme korištenja pa je stoga nužno da se često mijenja.

3. Neka zubna pasta bude ukusna

Neka zubna pasta bude djeci ugodnog i primamljivog okusa i mirisa, ali svakako sigurna za jdecu i ne abrazivna. Pasta ugodnog okusa pomaže da njega zubi bude jednostavnija i bez suza. Neki mališani bunit će se da je pasta kiselkasta, ljuta, da ih pecka i slično, pa tražite idealnu dječju pastu tako dugo dok je ne nađete.

4. Prvo iščetkajte stražnje zubiće

Ljudi se uglavnom prilikom četkanja fokusiraju na prednje zube, dok one unutarnje ponekad zanemaruju. No, zubni plak, karijes i ostale učestale zubne bolesti uglavnom napadaju stražnje zube. Naučite dijete da čišćenje započne od stražnjih zubića prema naprijed.

5. Četkajte kružnim pokretima

Ispravan način četkanja je kružnim pokretima. Kružni pokreti pomažu u odstranjivanju kada se nakupe poveće količine bakterija i naslaga. Stoga je vrlo važno naučiti djecu četkati kružnim pokretima.

6. Brojite kad četkate!

Jedan od najboljih načina motiviranja vašeg djeteta na pranje zubi je ako u samo pranje unesite igru brojanja. Brojite na glas oprane zubiće. Primjerice, kada je zub “broj 1” očišćen radosno s djetetom to proslavite, pa nakon toga istaknite kako sada prolazite na zub “broj 2” i tako dalje. Ovakav način igre i pranja djetetu je zanimljiv pa će vjerojatno bez problema pristati na pranje svih “brojeva”.

7. Koristite razne tonove i zvukove

Kada se zubi četkaju teško je govoriti, no moguće je ispuštati razne zvukove. Kao roditelji pokušajte ispuštati zanimljive ili čudne zvukove kako bi opustili i nasmijali dijete.

8. Ispričajte priču o zubićima

Djeca vole slušati priče i kroz priče izgrađuju svoj mali svijet mašte. Ispričajte priču o zubima i o čišćenju zubi. Tako će dijete lakše shvatiti zašto je potrebno svakodnevno čistiti zube na zabavan i prihvatljiv način. Primjer takve priče “Mrljek i Prljek” možete preuzeti i kod nas na Klinfu.

9. Izradite poster

Izradite poster i stavite ga na zid kupaonice i dodajte ljepljive trakice koje će dijete zalijepiti na željeno mjesto svaki put kad iščetka zube. Još jedna dodatna motivacija, jer djetetu će biti izazov zalijepiti što više trakica. Ako više volite kalendare, isprintajte si naš kalendar pranja zubića

10. Pjevajte pjesmu o zubu

Pokušajte izmisliti pjesmu o zubima koju možete pjevati skupa s djetetom kada planirate započeti četkanje. Ne zamarajte se previše tekstom, samo neka sve zajedno bude dovoljno zabavno. Od starijih već poznatih pjesmica tu su: Šubi dubi dubi (Zagrebački mališani), Mačka kod zubara (Luko Paljetak, iz knjige Miševi i mačke naglavačke), Jednozubi gusar