Ako ste zaposlena mama koja puno vremena provodi na poslu, riješite se brige da će vaša odsutnost emotivno ili socijalno naštetiti djeci. Brige se, naravno, nećete moći riješiti u potpunosti, jer u opisu posla svake mame jest da brine za dobrobit svojih mališana. Ipak, britanska studija pozabavila se djecom zaposlenih mama i zaključila da su oni – O. K.

Istraživanje Katedre za epidemiologiju i javno zdravstvo Sveučilišta u Londonu nije pronašlo nikakav dokaz da djeca majki koje rade pola ili puno radno vrijeme od njihove najranije dobi, pate od štetnih posljedica.

Idealni scenarij za djecu, kako navode znanstvenici, bio bi da oba roditelja žive s njima u istom domu i da oba roditelja rade. Voditeljica istraživanja Anne McMunn kazala je londonskom listu Guardian kako zaposlenost roditelja ima mnoge prednosti sve dok “imaju podršku, ne rade prekovremeno i mogu kombinirati druženje s djecom u slobodno vrijeme i svoj plaćeni posao”.

“U ovoj studiji nismo pronašli nikakav dokaz da postoje neke dugotrajnije štetne posljedice u ponašanju djeteta, kada je njegova majka radila još u prvoj godini njegova života”, dodala je dr. McMunn. 

Na tisuće roditelja, većinom majki, odgovaralo je na stručni upitnik s pitanjima vezanim za djecu dok su bili bebe, dok su napunili 3 i 5 godina. Pitanja su pokrivala područje ponašanja i neke vanjske manifestacije istog – hiperaktivnost, ispade gnjeva i agresivnosti, ali i one unutarnje, emotivne – nesretnost, plačljivost i zabrinutost.

Ova studija samo je potvrdila ono što majke već intuitivno znaju – ukoliko uspiju uravnotežiti posao i majčinstvo, djeca će biti sretna i zadovoljna.