Treću nedjelju u lipnju u mnogim se zemljama diljem svijeta obilježava Dan očeva. Kod nas u Hrvatskoj katolici ga obilježavaju i 19.3. na dan Sv. Josipa, pa možemo reći da tate imaju dva svoja dana. Bez obzira na koji ga dan slavili, ovim člankom želimo im i mi čestitati na način da istaknemo zašto su nam očevi važni. Iako, svi koji imaju dobrog tatu, to već znaju duboko u svom srcu.

Uloga oca važna je za razvoj djece. Tata daje jedinstveni pečat njihovu životu, osobito ako s majkom živi u odnosu punom poštovanja, ljubavi i uvažavanja. Isto tako, samohrani očevi diljem svijeta već su se odavno dokazali kao kompetentni roditelji koji s puno ljubavi i brige podižu djecu i odgajaju ih da budu odgovorne, samopouzdane, sposobne i kompletne osobe. Biti dobar tata danas je cilj i misija koju si postavljaju mnogi muškarci i u tome uspijevaju. Ovaj članak bavi se upravo muškarcima koji su osvijestili važnost svoje uloge u odrastanju djece i trude se ispuniti ju najbolje što znaju na više razina.

Zahvaljujući brojnim istraživanjima, danas znamo i mnoge druge, ponekad začudne činjenice o očevima. Na Facebook stranici posvećenoj očevima, pronašli smo samo neke od njih:

1. Kada očevi, osim što im govore da ih vole, djeci to i pokazuju na način da s njima provode vrijeme, ona će razviti zdravo samopouzdanje.

2. Studije su pokazale da obitelji s aktivnim ocem koji želi i voli raditi, obično i financijski bolje stoje. Djeca imaju pristup raznim izvorima koji im omogućavaju zdrav razvoj (kvalitetnijoj hrani, odjeći, stanovanju i medicinskoj skrbi).

3. Očevi su djeci pozitivan muški uzor. Bez obzira kojeg su spola, djeca trebaju pozitivan muški i ženski uzor. Angažirani očevi koji promiču pozitivna ponašanja prema sinovima i kćerima, daju im jasan i dobar primjer po kojem mogu učiti.

4. Očevi su djeci velika emocionalna potpora. Vrlo je važno da očevi slušaju i daju podršku emocijama svoje djece, bez obzira radi li se o veselju, tuzi, strahu ili frustraciji. Kada očevi daju podršku djeci u emocionalnom smislu, ona će biti empatičnija i lakše osjetiti potrebe i osjećaje drugih.

5. Očevi poboljšavaju samopouzdanje djece. Djeca su sretnija i samopouzdanija kada su očevi aktivno uključeni u njihov život i odrastanje.

6. Očevi poboljšavaju intelektualni razvoj djece. Djeca koja su odgajana uz aktivno uključenog oca, postižu u školskoj dobi bolje rezultate na testovima verbalnih i matematičkih vještina, lakše i brže rješavaju probleme i imaju razvijenije socijalne vještine.

7. Očevi djecu uče disciplini, pravilnom ponašanju i postavljaju im zdrave granice u odgoju.

8. Očevi su izvrsno društvo za igranje i na taj se način dodatno povezuju s djecom. Studije su pokazale da se majke i očevi različito igraju sa svojom djecom. Očevi preferiraju fizički aktivnije igre, pri čemu poboljšavaju fizičke kompetencije, ali i kognitivne sposobnosti mališana.

9. Očevi su vrlo vrijedan izvor razno raznih informacija i djeca im rado postavljaju pitanja. Vrlo često se radi o važnim životnim pitanjima na koja djeca trebaju pouzdani odgovor od osobe kojoj vjeruju.

10. Angažirani očevi poboljšavaju šanse za akademski uspjeh svoje djece, a pozitivne strane tog utjecaja sežu duboko u odraslu dob djece.

11. Očevi nude djeci alternativne poglede na život. Studije sugeriraju da se stilovi odgoja majke i oca često razlikuju. Za djecu je zdravo da imaju pristup različitim stajalištima i mišljenjima. Očevi češće razmišljaju “izvan ladica” i nude djeci alternativna rješenja raznih problema.

12. Djeca koja odrastaju s očevima angažiranim u njihov odgoj i podizanje, rijeđe se upuštaju u seksualne odnose u (pre)ranoj dobi, čime su manje izloženi neželjenoj trudnoći ili spolno prenosivim bolestima.

13. Djeca koja odrastaju s angžiranim očevima, u mnogo manjem postotku odustaju od školovanja.

14. Djeca koja odrastaju s angažiranim očevima u puno manjem broju pribjegavaju pokušajima samoubojstva u mladenačkoj dobi.

15. Pozitivna strana odrastanja s proaktivnim ocem je i umanjeni rizik od delikventnih ponašanja u tinejdžerskoj dobi.

16. Šansa da će se dijete odati kriminalnom ponašanju u odrasloj dobi umanjena je ukoliko je odrastalo s ocem koji se njime aktivno bavio.

17. Očevi djeci daju osjećaj fizičke i emocionalne sigurnosti. Kada otac s djecom izgradi odnos pun povjerenja, djeca ne odrastaju s osjećajem napuštenosti ili sa strahom od istog.

18. Djeca trebaju moralni kompas koji će ih voditi u situacijama suočavanja s teškim moralnim pitanjima. Kao i majke, očevi pomažu djeci da razviju taj unutarnji osjećaj za dobro i loše koji je temelj za izgradnju moralnog karaktera.

19. Kada očevi oblikuju ponašanja koja su puna poštovanja prema ženama, njihovi sinovi žene vide kao ravnopravna ljudska bića, a ne bića s kojima će se manipulirati. S druge strane, očevi koji su zdrav uzor kćerima, postavljaju dobre standarde za odabir budućeg životnog partnera.

20. Očevi pomažu djeci da nauče važne životne vještine koje će im pomoći da odrastu u produktivne, proaktivne, snažne, prilagodljive i samopouzdane pojedince.

21. Djeca čiji se očevi njima bave, imaju bolji smisao za humor, duže zadržavaju pažnju i fokus i imaju više želje za učenjem.

22. Tinejdžeri koji su odrastali s angažiranim ocem, razvijaju snažniji osjećaj tko su i bolje se odupiru pritiscima vršnjaka.

23. Očevi koji se bave s novorođenčadi, obično su veća podrška svojim suprugama ili partnericama u novoj ulozi majke

I na kraju, očevi trebaju podršku i priznanje zajednice i okoline za svoju ulogu u obitelji i društvu. Zakonodavci trebaju uključiti očeve u odluke koje se tiču njihove djece.

Očevi su individue koje rastu i mijenjaju se s novim iskustvima i situacijama. Uloga oca samo je jedna od uloga koja muškarcu omogućava da uravnoteži svoj život i kako uči svoju novu ulogu, treba mu prostora za pokušaje i pogreške. vrlo rano očevi prepoznaju zadovoljstvo i mir koji im pruža činjenica da su dobri očevi svojoj djeci i dobri partneri njihovim majkama. Upravo djeca produbljuju širinu i dubinu životnog iskustva svakog muškarca.

Dragi tate, trudite se i dalje i budite djeci pozitivan uzor. Plaća za vaš trud je na tisuće zagrljaja i poljubaca, ali i kompletna, ispunjena i samopuzdana ljudska bića u kakve će izrasti vaša djeca i raditi upravo po vašem pozitivnom primjeru i modelu sa vašim unucima.