Donosimo vam nekoliko ideja kako se nositi s tim pitanjem, ovisno o dobi vašeg djeteta. Postoji vjerovanje da su roditelji primarni učitelji svoje djece kad je novac u pitanju. Prema najnovijim istraživanjima Citibanke 70% roditelja smatra da djeca uče o novcu gledajući njih, a 59% ih smatra da djeca uče o novcu kroz razgovor o njemu. I tu dolazimo do pitanja na koje svaki roditelj nevoljko odgovori, a ono glasi: koliko zarađujete?

Negodovanje roditelja je razumljivo jer, bez obzira na količinu novca koji zarađujete, dijete će to teško shvatiti. Isto tako, roditelj ima pravo na privatnost koja je ugrožena onog trena kad vaše dijete sa svojim prijateljem počne pričati o tome koliko mama ili tata imaju novaca.

Djeca vrtićke dobi
Djecu te dobi ne zanima vaše financijsko stanje, već generalna ideja kako stojite s novcem, tj. hoće li moći dobiti stvari koje žele. Zato kad vas vaše dijete od 7 godina upita koliko zarađujete, ostanite smireni i odgovorite mu nešto u stilu “dovoljno da platimo stvari koje nam trebaju i nešto uštedimo” ili ” više od nekih ali manje od nekih drugih obitelji”. Isto tako, razgovor možete okrenuti u svoju korist i preupitati vaše dijete od kuda mu to pitanje i shvatiti da li ga sve to zanima zbog toga jer želi novi bicikl ili igračku ili je u pozadini nešto drugo.

Osnovnoškolci i srednjoškolci
Kako vaše dijete postaje starije, budite iskreniji na pitanje koliko zarađujete. Ovaj razgovor će imati više smisla ako spomenete prihod koji ostvarujete, ali i dugovanja i obveze koje morate podmiriti. Dijete mora dobiti uvid u troškove življenja. Pripremajući se za studentski život, vaše dijete mora znati s koliko novaca raspolaže, a da pritom podmirite sve troškove.

Mladi
Što se ove dobne skupine tiče, razgovor o vašim financijama je više nego poželjan. Vaša djeca moraju znati hoćete li biti u stanju financirati svoju mirovinu, hoćete li im moći pomoći oko plaćanja školovanja vaših unuka, kako ćete podijeliti svoja dobra ili tko će upravljati vašim financijama ako se vama nešto dogodi.

Foto: FreeDigitalPhotos.net