U brakovima preplavljenim konfliktima, ostanak s partnerom može više štetiti djeci nego im koristiti, pokazalo je novo znanstveno istraživanje. Djeca roditelja koji se puno svađaju, a ipak ostaju u braku, i sami kao odrasle osobe ulaze u konflikte u vezi. Kod djece čiji su se roditelji nakon konflikata razveli, nemaju takvih problema u vlastitim vezama kasnije.

“Ono što istraživanje sugerira parovima je da ne ostaju u braku zbog djece, ukoliko je svakodnevica prepuna problema i sukoba”, kazala je voditeljica istraživanja dr. Constance Gager, sa Montclair State Universityja u New Jerseyju.

Neka prijašnja istraživanja pokazala su da se djeca razvedenih roditelja i sama češće razvode u odrasloj dobi, no nikada nije bilo razjašnjeno da li je uzrok tome sam razvod ili konflikti roditelja.

Dr. Gager i njezini kolege analizirali su rezultate nacionalnog istraživanja u SAD-u u kojem je sudjelovalo gotovo 7.000 oženjenih parova i njihova djeca.

Prvi puta roditelji su bili ispitani 1987. godine o razini bračnih sukoba poput prepirki oko novca, kućanskih poslova, članova šire obitelji i drugih tema koje su obično povod za svađu u vezi.

Potom su ponovno 1992. i 1993. godine ispitani i roditelji i djeca starija od 10 godina. Znanstvenici su proučavali na koje načine se odnos između roditelja promijenio, uključivši i informacije jesu li konflikti doveli do razvoda.

Zadnje ispitivanje provedeno je između 2001. i 2002. godine, kada su nekadašnja djeca imala između 18 i 34 godine te i sama bila u vezama. U zadnjem upitniku izjašnjavala su se o svojim problemima i konfliktima u vezi.

Rezultati su pokazali da su djeca koja su odrasla uz rastavljene roditelje, u odrasloj dobi i sama imala manje konflikata s partnerom ili partnericom. Ovo se pokazalo istinitim čak i kad su znanstvenici isključili sve druge faktore koji su mogli utjecati na miroljubivu narav i ponašanje (npr. jesu li imali ispade već kao djeca ili imali poteškoća u odnosu s vršnjacima).

Čini se da razvod djecu pogađa kratkoročno, ali na duže staze, za njih je bolje da ne odrastaju u atmosferi sukoba i svađa. Kriza obično traje jednu do dvije godine, ali djeca su otporna i s vremenom prebole razvod mame i tate.

(JK, Izvor: LiveScience)