Nije lako biti roditelj i odgojiti odgovornu i zrelu, emocionalno stabilnu ličnost. Za to treba vremena, truda, volje, ali i malo sreće. Kao što već znamo, djetetov karakter formira se već u ranom djetinjstvu. Ako želite odgojiti emocionalno jako dijete koje će tijekom života uspješno parirati svemu što život nosi, za početak, pružite mu što više pažnje. Igranje s djetetom ponekad može “učiniti čuda”, pa smo stoga pripremili nekoliko jednostavnih igara s pomoću kojih možete izgraditi stabilno, otvoreno i sretno dijete.

Ne slažem se s tobom

U ovoj jednostavnoj igri možete vrlo brzo prepoznati djetetove sklonosti, a u njoj bi trebao sudjelovati veći broj djece. Igra započinje tako da dijete, primjerice, upita: “Što si zadnje pročitao?”, dijete odgovara: “Ružno pače.” Netko od djece može komentirati: “To je loša knjiga za čitanje.” Na djetetu je da mu objasni da je knjiga dobra i vrijedna čitanja. Na ovaj način djeca brane svoja stajališta i uvjerenja.

Izmisli priču

Ova igra idealna je za razvijanje mašte. Recite djetetu da izmisli priču od sadržajno nepovezanih riječi, npr. šuma, kotač, čaj, auto, mjesec, snijeg itd.

Puhanje svjećica

S pomoću ove aktivnosti, dijete možete naučiti pravilnom, dubokom disanju. Zamolite dijete da udahne zrak kroz nos i to iz područja trbuha, te polako izdahne zrak kroz usta. Nakon što je dijete razumjelo sve upute, posjednite ga na stolicu koja je udaljena dva metra od svijeće koju ste upalili i stavili na stol. Zamolite ga da ugasi svijeću bez ustajanja i naginjanja. Igra završava kad dijete uspješno ugasi svjećicu.

Komplimenti

Posjednite sve klince u krug. Svako dijete mora reći nekoliko lijepih riječi o drugom djetetu kraj sebe, gledajući ga pritom u oči, i tako u krug. Neka djeca imaju problema s davanjem komplimenata i to im ponekad teško pada. Djeca u ovoj igri mogu puno naučiti jer znati uputiti nekome kompliment, prava je umjetnost.

Pogodi što se dogodilo

Pronađite sliku na kojoj se nalazi neki važan životni događaj, primjerice dodjeljivanje nagrade nekome. Zamolite dijete da razmisli što je moglo prethoditi ovom događaju, i što će se prema njegovom mišljenju, događati u budućnosti. Ovaj zadatak razvija logiku i maštu. Kako bi dijete smislilo što bolju priču, možete mu pomoći, postavljajući mu potpitanja.

Stvori priču

Igra je namijenjena za veći broj djece koja sjede u krugu. Voditelj započinje priču s “Jednom davno….” Prvo dijete pored voditelja nastavlja priču, dodajući po jednu rečenicu, i tako redom. Kad ponovno dođe red na voditelja, on smišlja novu rečenicu s kojom započinje nova runda igre. Ova vježba zabavlja djecu i čini ih kreativnima.

(Izvor: BrightSide)