U ova “siromašna” i pomalo depresivna vremena, mnogima se teško odlučiti na još jedno dijete. Razlog je taj što osim neizmjerne radosti, nova beba u kući znači i dodatni trošak. Već za novorođenče obitelj će morati odvojiti 20.000 kuna te oko 200.000 za cjelokupno školovanje svakog djeteta. Ipak, odluka o tome koliko djece ćemo imati nije motivirana isključivo financijskim ograničenjima, već je to i emocionalna odluka.

Ukoliko ste jedni od onih kojima srce govori da je vrijeme za još jedno dijete, ali razum upozorava na moguće materijalne brige, možda će vam pomoći sljedeće smjernice na koje treba obratiti pozornost kod planiranja pomlatka u obitelji.

Fakultet

Većina roditelja želi da im dijete postigne što višu razinu obrazovanja iz jednostavnog razloga što diploma u džepu može značiti lagodniji život. Ako uzmemo u obzir da se prosječno studira između četiri i šest godina, ukupni troškovi za jedno dijete varirat će između 56.000 i 84.000 kuna za smještaj u domu, između 120.000 i 180.000 kuna za smještaj u stanu, između 21.000 i 46.000 kuna za školarinu, a tu su još i troškovi prijevoza, hrane, izlazaka, odjeće, obuće i drugih potrepština.

Studiranje vam se sada čini kao problem koji je daleko u budućnosti, ali radi se o najvećem trošku s kojim ćete se susresti. Stoga je dobro početi štedjeti od početka i imati kakv-takav plan. Djeca rastu brzo i čini se kako će svi studenti u budućnosti biti prisiljeni plaćati školarinu.

Dobar izbor su razne dječje štednje, pa procijenite hoćete li moći, od rođenja djeteta, mjesečno odvajati određenu dodatnu svotu novca i koliko će se ona umnožiti za 18 godina.

Vrtić

U nekim razvijenijim zemljama, vrtići su još skuplji nego u Hrvatskoj, pa se događa da majke s četvero ili više djece ostavljaju svoj posao i odlučuju same brinuti o djeci jer im je tako isplativije. Kada zbroje troškove vrtića, troškove liječenja mališana zbog raznih bolesti koje “pokupe” u vrtiću te troškove vlastitog prijevoza i prehrane na poslu, ispada da više uštede ukoliko same preuzmu brigu o mališanima i žive samo od tatine plaće.

Kod nas je vrtić također velika financijska stavka za većinu obitelji s dvoje i više djece. Ovisno o tome gdje živite, vrtić će vas godišnje za jedno dijete stajati od 2.700 do 6.800 kuna. Stoga je dobro i ovaj trošak staviti na papir, a ovisno o tome koliko će djece i od koje dobi pohađati vrtić.

Bez čega ne mogu?

Kada razmišljamo o tome koliko si djece možemo priuštiti, često moramo odlučiti i kojih smo se dijelova svog životnog stila spremni odreći. Jesmo li se spremni odreći zimovanja ili wellness vikenda? Trebamo li doista dva automobila? Možemo li bez večera u restoranu? Moram li baš uvijek imati barem tri skupa parfema?

Mnogo mladih parova odgađa trudnoću jer dobro zarađuju i jednostavno uživaju u raznim životnim blagodatima. Osjećaju se ispunjeno i mogu si priuštiti život koji u potpunosti iscrpljuje njihove financije, jer nemaju nikoga tko o njima ovisi.

Kada na svijet dođu djeca, dobro je imati neku ušteđevinu sastrane, jer se može dogoditi niz nepredviđenih situacija. Možda ne uspijete upisati dijete u državne jaslice, pa ćete morati izdvojiti duplo više novaca za privatne. To je samo jedan primjer kako nas život može ponekad iznenaditi.

Možda bi bilo dobro, da na mjesec dana pokušate živjeti bez polovice svojih prihoda, kako bi dobili osjećaj nove situacije koja vas očekuje s dolaskom nove osobe u obitelj.

Vaš dom

Važna stavka je i veličina vašeg doma. važno je da prinova u obitelji ima svojih nekoliko kvadrata, jer neće zauvijek biti beba i vrijeme provoditi u kinderbetu mamine i tatine spavaće sobe. Nema ništa loše u tome da više djece bude zajedno u sobi. Mnogi od nas odrasli su u takvim stanovima, ali ipak uzmite u obzir da svaki ukućan treba imati barem 10 m2 prostora u stanu (u idealnim uvjetima svaki ukućan trebao bi imati oko 16 m2 prostora).

Važno je, isto tako, da prilikom odabira budućeg doma, pripazite da u blizini ima vrtića, škole i da je okruženje sigurno za djecu (promet, igrališta, kolnici i slično).

Vrijeme

Vrijeme je novac, kaže stara poslovica. Općenito se vrijeme danas smatra vrlo važnom povlasticom te smo prisiljeni pažljivo planirati kako ćemo ga potrošiti. Kada na svijet dođu djeca, naše vrijeme je najdragocjenija stvar koju im možemo dati. Što više djece imamo, to ćemo više vremena i pažnje morati odvojiti.

Najveći trošak kada imamo djecu je onaj koji izaziva krivnja zato što ne provodimo vrijeme s njima. Drugim riječima, moramo se naviknuti na manje vremena za sebe. Ako to nikako ne možemo, možda je bolje ostati na jednom ili nijednom djetetu.

(JK)