Životinje su čovjekov najbolji prijatelj. One nas nikada neće izdati ni povrijediti, vjerne su, odane te uče nas i našu djecu kako bezuvjetno voljeti. Sreća koju nam naš ljubimac pruža toliko je golema koliko i bol s kojom se moramo nositi kada ga izgubimo. Kako se nositi s tugom i kako objasniti djetetu da njegovog ljubimca više nema, pitanja su s kojima se vlasnici životinja jednom moraju suočiti.

Gubitak ljubimca je bolno iskustvo za nas i naše dijete, pogotovo zbog različitih osjećaja (bol, tuga, očaj, ljutnja) kojima smo preplavljeni. Miješanje osjećaja sasvim je normalno za period u kojem se navikavamo na život bez svog ljubimca. Taj period naziva se tugovanje i razlikuje se kod ljudi, ovisno o dobi, podršci roditelja, prijatelja, rodbine. Dozvolite sebi i svom djetetu iskazivanje tugovanja, patnje i pomozite mu da prihvati gubitak.
Objasnite mu da je gubitak sastavni dio života i da je dobro da mu njegov ljubimac nedostaje. Svaki čovjek, pa i dijete drukčije doživljava tugovanje, od potiskivanja osjećaja do zbunjenosti, razmišljanja o tome, zabrinutosti, priviđanja, nesanice do sanjanja kućnog ljubimca.

Emocije će kod djeteta prouzročiti različite reakcije, od poricanja da vašeg ljubimca više nema, ljutnje na veterinara, na samu bolest ili na vas jer ste bili primorani donijeti odluku i uspavati ga, pa do depresije koja može smanjiti motivaciju vašeg djeteta i stvoriti osjećaj bezvoljnosti. Razdoblje tugovanja iznimno je važno zbog iskazivanja osjećaja, suočavanja s gubitkom i navikavanja da ljubimca više nema.

Što se posljednjeg počivališta vašeg ljubimca tiče, razgovarajte o tome sa svojim djetetom i zajedno donesite odluku. Objasnite mu da će njegov ljubimac uvijek biti kraj njega, iako ga on neće vidjeti.

Otvoren razgovor o gubitku ljubimca važan je korak u procesu oporavka. Razgovarajte s djetetom o tome kako se osjeća, o čemu razmišlja, čega se prisjeća vezano uz svog ljubimca. Potaknite ga da kroz crtanje, pisanje ili glazbu prenese svoje osjećaje. Dajte mu do znanja da je poželjno pričati o tome s prijateljima, rodbinom te da nikako ne potiskuje svoje osjećaje.

Važno je sačuvati sjećanje na ljubimca. Pričajte djetetu o ljubimcu, pokazujte mu slike, videe. Njegove igračke nemojte baciti već ih poklonite. Svu ljubav koju je uživao vaš ljubimac usmjerite na napuštene životinje volontirajući. Uključite dijete u volontiranje, dopustite da druga životinja sruši zid obrane koje je dijete podiglo kako bi se zaštitilo od ponovnog gubitka.

Na pitanje trebate li nabaviti novog ljubimca i kada je idealno vrijeme za to, samo vi možete dati odgovor. Taj odgovor je individualan jer ovisi o tome koliko će proces tugovanja trajati u slučaju vas i vašeg djeteta.
Objasnite djetetu da prihvaćanje novog ljubimca nije izdaja uginulog ljubimca već odličan način davanja počasti.