Svakodnevno svjedočimo raznoraznim potencijalno opasnim situacijama u kojima se djeca ni kriva ni dužna znaju naći. U zadnje vrijeme posebno su “popularni” kombiji i čudni tipovi u njima kojima su glavna okupacija, iz sad još neutvrđenih službenih razloga – djeca. Bez obzira na to što mislimo da naši mališani nisu toliko naivni i da im neće pasti napamet da uđu u konverzaciju s nepoznatom osobom, a kamoli da s tom istom osobom uđu u neko prijevozno sredstvo, ponekad zaboravljamo da klinci znaju biti itekako znatiželjni i nepredvidivi. Stoga nije na odmet, na vrijeme ih naučiti i konstantno ih podsjećati kako se treba ponašati i što treba činiti, ukoliko im društvo sasvim nenadano počne praviti neki sumnjiv lik kojeg nikad prije nisu vidjeli.

Bez ispisivanje djetetovog imena

Roditelji vole ispisivati imena na djetetovim osobnim stvarima, pogotovo kad odlaze na jednodnevne izlete, školu u prirodu ili sl. Otkrivanjem imena svoga djeteta npr. na ruksaku, automatski ga “upoznajete” sa strancima koji bi mogli zloupotrijebiti djetetovo ime i tako ga izlažete raznoraznim manipulacijama. Preporučamo vam da umjesto djetetovog imena napišete svoj broj telefona u slučaju da nešto pođe po zlu.

Bježanje u suprotnom smjeru

Kad god nam se pruži prilika, djeci ponavljamo da ne ulaze u automobile s nepoznatim vozačima. Ali zaboravimo im napomenuti da na još jedan detalj moraju obratiti pozornost. Ako slučajno primijete da ih netko prati, recite im neka isti tren potrče i to u suprotnom smjeru od smjera kretanja sumnjivog vozila. Tako više neće biti “sumnjivcima” u vidokrugu i moći će na vrijeme pozvati pomoć.

Obiteljska lozinka

Neka zajednički osmišljena obiteljska lozinka može itekako biti od pomoći. Ako netko nepoznat priđe vašem djetetu, recite mu da prvo što dijete mora napraviti je da stranca pita “kako se zovu moji roditelji i koja je naša obiteljska šifra?” Smislite neku originalnu šifru za tzv. “hitne” slučajeve kad npr. niste u mogućnosti vi osobno doći po dijete ispred škole pa zamolite svoju kolegicu s posla da to učini umjesto vas.

Viči i vrišti

U slučaju da ga neznanac uzme za ruke i pokuša negdje odvući, naučite dijete da odmah reagira i to na onaj “zločest” način. Recite mu da ga slobodno može udariti, ugristi te da se svim silama potrudi da privuče pozornost okoline – udarcima, vikom, galamom i vriskom. U tome trenutku, recite mu da ne bira sredstva te da je sve dopušteno.

Prekid razgovora i držanje razmaka

Objasnite svome djetetu da nije dužno razgovarati s neznancima više od 5-7 sekundi te da nije nepristojno prekinuti razgovor. Važno je i da mu napomenete da prilikom razgovora sa strancem drži dovoljan razmak, cca 2 metra. U slučaju da mu se stranac počne približavati, recite mu da slobodno napravi korak natrag.

Izbjegavanje dizala

Dok čeka dizalo, recite djetetu da uvijek bude leđima naslonjeno na zid kako bi u bilo kojem trenutku mogao vidjeti tko mu prilazi. U slučaju da kraj dizala dođe djetetu nepoznat čovjek, recite mu da pokuša izbjeći ulazak u lift s njime. Dijete mu može reći da je nešto zaboravilo i da se mora po to vratiti ili da je zaboravilo pogledati ima li pošte u sandučiću.

I zapamtite, kad su u pitanju djeca, opreza nikad dosta!