Djeca i mladi imaju veće šanse uspjeti u sportu, glazbi i drugim hobijima ukoliko im se pruži mogućnost da vlastitim tempom njeguju strast i interes prema istima. Znanstvenica sa Université de Montréal, Genevieve Mageau, provela je istraživanje u kojem je saznala kako roditeljska kontrola utječe na razvoj harmonične ili opsesivne ljubavi prema hobiju kod djece.

“Otkrili smo da pretjerana roditeljska kontrola može izazvati opsesivnu strast kod djece jer ih uči da se društvena prihvaćenost može steći samo kroz izvrsnost”, kazala je dr. Mageau. “Sama aktivnost tada postaje vrlo važna iz samoobrambenih razloga i često ne odgovara stvarnim željama djeteta”.

Drugim riječima, pretjerana kontrola hobija od strane roditelja, ima za rezultat da djeca opsesivno žele zadobiti pohvale okoline i biti prihvaćeni na način da se pretjerano trude nešto postići radi drugih, a sami vrlo malo u tome uživaju.

U istraživanju je sudjelovalo 588 glazbenika i sportaša starosti od 6 do 38 godina koji prakticiraju svoje hobije na početničkoj, srednjoj i profesionalnoj razini. Znanstvenici su koristili Likertovu skalu kako bi mjerili na koji način roditelji podržavaju autonomiju djece i kako bi ocijenili dobrobit djece vezano uz prakticiranje hobija.

Roditelji su većinom činili dobru stvar po pitanju podrške djeci da ustraju u hobiju i aktivnosti, no ponekad je takav pristup prerastao u nepoželjan pritisak.

“Djeca i tinejdžeri kojima se daje veća autonomija imaju veće šanse aktivno se uključiti u hobi koji vole”, kazala je dr. Mageau. Dodala je kako je važno da roditelji djeci daju prstora da razviju poseban odnos prema hobiju. Biti strastven prema nekoj aktivnosti nije karakterno obilježje s kojim se rađamo, već praktični odnos koji se razvija bavljenjem tom aktivnošću.

(JK, Izvor: University of Montreal)