Odgajati dijete najteži je posao na svijetu. Možda je to tako zato što nema strogih pravila niti metoda kojih bi se trebalo pridržavati i koji garantiraju da će sve biti u redu ako ih roditelji slijede. Ni jedno dijete nije isto. Svako je dušica za sebe, s drugačijim temperamentom, doživljajem svijeta i svojeg mjesta u njemu.

Ponekad roditelji nesvjesno slijede onu logičnu formulu – ako napravim to i to, rezultat jednostavno mora biti takav i takav. Na primjer, ako dijete u ranoj dobi naučim da pozdravlja starije, poštuje ih i pomaže im, on jednostavno mora izrasti u pristojnu i prilagođenu odraslu osobu. Drugim riječima, roditelji očekuju da se dijete ponaša onako kako su ga odgajali. Ako se to ne događa, pitaju se: “Pa čekaj malo… Naučili smo ga to, to i to. Zašto se tako ne ponaša? Zašto nemamo rezultate?”

Kao i kod drugih stvari u životu, želimo da roditeljstvo i odgoj budu predvidljivi. Postavljamo granice, discipliniramo i očekujemo vrlo specifične pozitivne rezultate u ponašanju djeteta. Svima je cilj odgojiti zadovoljno, sretno i društveno funkcionalno biće. No čini se kako nije dovoljno fokus samo stavljati na to da nas slušaju i da se djeca ponašaju kako mi želimo, jer često se s vremenom pokaže da to ne funkcionira.

Onaj mali začin koji u odgoju treba postojati je da se roditelji pitaju “Što se događa u srcu mog djeteta i kako se osjeća?”

Kad se postavi takvo pitanje i pokuša dati odgovor, dolazi do povezivanja s djetetom na dubljoj razini, a tada i postavljanje granica i discipliniranje bude puno lakše.

Cilj nije samo kontrolirati i upravljati ponašanjem djeteta prema van, već se pozabaviti i njihovom nutrinom. Važno je u djetetovo srce, u njegovu nutrinu, usaditi poruke koje će ga ohrabriti i ojačati da samo donosi dobre odluke i samoregulira svoje ponašanje kako odrasta i kako život postaje kompleksniji.

Četiri važne poruke koje vaše dijete od vas treba čuti, odnosno slušati tijekom odrastanja su:

Sa mnom si siguran/a.

Volimo te bez obzira na sve.

Ti si jedinstven/a i sposoban/a.

Ti si odgovoran/na za vlastite odluke i odabire.

Ove četiri snažne poruke djetetu će davati osjećaj sigurnosti ugrađen duboko u njegovo biće. Znat će da u vama, u obitelji, ima sigurnu luku u kojoj ga vole i prihvaćaju, a sve ostalo ovisi o njemu. Hoće li iskoristiti svoje sposobnosti i posebnosti te preuzeti odgovornost za svoje odluke, ovisit će o njemu. Na taj način nećete kontrolirate djetetovo ponašanje, već na puno dubljoj razini poticati njegovu samostalnost i hrabrost da se samoregulira. A još ako ste i dobar primjer, pa mogu i neposredno vidjeti kako dobro, pošteno, zadovoljno, sretno i mirno živjeti, šanse su još veće da uspijete u najtežem poslu na svijetu.