Odgajati dijete nije nimalo lak posao. Donosi sa sobom niz nedoumica, poteškoća, ali i pregršt lijepih trenutaka koji se pamte cijeloga života. Svatko od nas želi da njegovo dijete bude dobro, ljubazno, iskreno, suosjećajno, hrabro. Međutim, ove lijepe osobine neće se pojaviti niotkuda. Na njima treba raditi i biti ustrajan. Prije nego što vam dijete odraste tj. započne avanturu zvanu odrastanje, naučite ga nekim životnim stvarima zbog kojih će vam kasnije biti zahvalan.

Svi smo jednaki i svakog treba poštovati

Bez obzira na spol, boju kože, godine, financijsko stanje prema svakome se trebamo odnositi jednako i s istim poštovanjem. Ako je netko drukčiji od nas, ne znači da ne zavrjeđuje našu pažnju i poštovanje. Prema drugima se trebamo ponašati onako kako bismo voljeli i da se oni ponašaju prema nama. Jer dobro se dobrim vraća!

Ne boj se vlastitih grešaka

Ljudski je griješiti i greške se događaju i “najboljima.” Njih se ne treba sramiti i pribojavati jer iz grešaka se najbolje uči. Ako netko pogriješi, ne znači da je glup ili nesposoban.

Znanje je važnije od ocjena

Školarci moraju shvatiti da ocjena nije uvijek odraz znanja. Iznimno je važno djeci pomoći da postanu svjesni kako je stečeno znanje puno važnije od ocjena. Ako djetetove ocjene nisu uvijek najbolje, recite mu da će sve biti u redu i da ima pravo dobiti lošu ocjenu. Zbog loše ocjene roditelj dijete ne bi trebao kriviti.

Roditelji nisu neprijatelji. Zatraži ih pomoć

Nema većeg bogatstva od prijateljstva s vlastitim djetetom. Međutim, prijateljske odnose treba njegovati. Dajte djetetu do znanja da vam se u bilo kojem mogu trenutku može povjeriti. Ako vam dijete prizna da je učinilo nešto što nije trebalo, nemojte na njega vikati i držati mu lekcije. Većina problema može se riješiti konstruktivnim, iskrenim i kvalitetnim razgovorom.

Uvijek budi spreman “stati” iza svoga mišljenja

Tuđa mišljenja treba poštovati, ali isto tako važno je braniti svoja mišljenja i uvjerenja. Ne znači ako je netko stariji da je pametniji i da mu trebamo dopustiti da nas iskorištava. Dijete treba osjetiti da se njegovo mišljenje cijeni i uvažava.

Nemoj raditi ono što ne želiš zbog tzv. popularnosti

Djeca često misle kako je popularnost među vršnjacima jedna od najvažnijih stvari, zato čine sve kako bi je zadobili. Međutim, djeca moraju znati da je poštovanje i iskrenost puno bitnije od toga. Popularnost je prolazna i ne traje dugo.

Ako nešto ne razumiješ, pitaj

Ne postoje glupa pitanja, samo glupi odgovori. Bolje je postaviti pitanje koje ne razumijemo nego se pretvarati da nam je sve jasno. Pitati za pojašnjenje nije sramota. A djetinjstvo je kao stvoreno za postavljanje brdo pitanja.

Ako se ne osjećaš dobro, reci to učitelju

Neka se djeca boje reći učitelju da se ne osjećaju dobro i da bi željela ići kući. Zdravlje uvijek treba biti na prvom mjestu, a ne ocjene ili strah od nečije reakcije. Ako se osjeća loše, dijete to ne treba skrivati već podijeliti s odraslom osobom koja će znati što treba učiniti u takvim trenutcima.

Poštuj okoliš

Koliko često se žalimo na prljave ulice i uništene travnjake? Poštovanje prema prirodi stječe se u četiri zida obiteljskog doma. Ako ne podignemo papirić koji nam je ispao iz džepa, ako trgamo zaštićeno cvijeće, kako onda od najmlađih očekivati da budu “čuvari okoliša?” Roditelji trebaju biti primjer svojoj djeci.

Sasvim je u redu reći “ne” 

Važno je da dijete zna reći “ne” vršnjacima, odraslima, pa čak i roditeljima. Djetetu treba pomoći da izgradi snažni karakter i osobnost jer će tada biti manje podložno manipulacijama. Naučiti reći “ne” dobro će poslužiti i u odrasloj fazi.

Deset najčešćih grešaka kod odgoja i discipliniranja djece