Kalendarski još uvijek nismo ušli u, mnogima omiljeno godišnje doba – proljeće, no idealan je trenutak da s djecom posjetite najbližu šumu i upoznate ih s prekrasnim šarenim cvjetićima koji najavljuju dolazak toplijih i dužih dana te buđenje prirode nakon zimskog spavanja.

Prve cvjetiće zovemo vjesnicima proljeća, jer njihovi nježni i baršunasti cvjetovi kao da govore: “Zima je gotova, uskoro će se čitava priroda probuditi, živnuti i pokazati se u najljepšem svjetlu”.

VISIBABE

Ove bijele, tanke i prekrasne proljetnice prve će nas pozdraviti uz šumske puteljke. Obično cvatu od kraja siječnja do početka ožujka. U Hrvatskoj su zakonom zaštićene, pa učite djecu da ih ne smiju brati. No, možete im se diviti iz daljine, možete ih fotografirati, a potom kod kuće pokušati napraviti visibabe od kolaž papira i ljepila, te na taj način ukrasiti svoj dom.
Jeste li znali da se u nekim krajevima visibaba naziva još i Mali zvonček, a na engleskom ima prekrasno ime – Snowdrop ili snježna kapljica? Zanimljivo je i da se od visibabe rade biljne kapi koje pomažu potištenim, deprimiranim, pesimističnim i nesigurnim osobama. Upravo tako na sve nas djeluje i proljeće. Jednostavno nas čini vedrijima i optimističnijima.

ZVONČIĆI

Ovaj cvijet zove se Proljetni drijemovac, no svi ga poznajemo kao zvončić. On ima obiješeni cvijet sa šest latica pa podsjeća na minijaturno, nježno zvono, odnosno izgleda kao da drijema. Zvončić je mnogima omiljena proljetnica i zbog neobične zelene ili žute pjege na vrhu svake latice koja je posebni ukras. Zvončić je također zaštićena biljka i ne smije se brati, a raste u veljači, pa sve do kraja ožujka. Zanimljivo je da farmaceutska industrija proučava tvar galantamin iz zvončića, a koja pomaže kod nesanice i potiče kvalitetenije spavanje. Hm, drijemavac liječi nesanicu?

JAGLACI

Ova proljetnica raste u svijetlim šumama, na livadama, u voćnjacima, uz grmlje i na proplancima, a prepoznajemo ju po simpatičnim žutim cvjetićima zbijenim u malim “grmićima”. Jaglac voli sunce, a i pčelama daje pelud i nektar. Kad govorimo o jaglacu, sve je žućkasto i podsjeća na svježinu i toplinu. Čak je i ime dobio po žutom kukuruznom zrnu koje puca na toplini, odnosno po jaglu. Inače, cvjetovi jaglaca su jestivi, odnosno kao čaj smiruju kašalj. U jaglacima možemo uživati od početka ožujka pa sve do početka svibnja.

ŠAFRANI

Šafran proviruje iz zemljice već tijekom veljače i nakon visibabe, pravi je proljetni ranoranilac. Zbog rane cvatnje, šafrani su jedna od prvih pčelinjih ispaša i spas dok čitava priroda ne zaživi u svim svojim bojama. Kao i čovjek, i pčela vrlo brzo zamijeti prekrasne ljubičaste latice i narančasto-žuti tučak u sredini. Šafran će vam svoju ljepotu otkriti za sunčanih dana, kada se cvijet otvara prema suncu.