Blagdansko vrijeme i raspoloženje su već tu i Božić će nam uskoro pokucati na vrata. Svo blještavilo u gradovima, izlozima trgovina, dvorištima, na prozorima je prekrasno, no taj osjećaj ushićenja traje samo dok ste tamo. Iako ovdje govorim iz vlastitog iskustva, vjerujem da ćete se složiti da je Božićno vrijeme nekako izgubilo svoju čar u ovom modernom vremenu. Preveliki naglasak se stavlja na potrošnju, a premali na zajedništvo i obitelj.

Kao mala sam se najviše radovala posjetama u to vrijeme i sjećam se pune kuće meni dragih ljudi, smijeha i blagostanja. A za one koje nismo mogli vidjeti i ne stanuju u blizini, slale su se božićne čestitke. Tako je i moja obitelj dobivala čestitke, a nama djeci je bila glavna zanimacija po nekoliko puta dnevno provjeravati poštanski sandučić, ne bi li pronašli čestitku i divili se prekrasnim blagdanskim motivima.

Zbog nostalgije za tim vremenima prošle godine sam po prvi puta animirala svoju obitelj na izradu božičnih čestitki. Istraživanja pokazuju da je najdraži dar baš onaj personalizirani, u koji je netko uložio svoj trud, maštu i volju. Vlastita izrada božićnih čestitki jedan je od jednostavnijih, ali vrlo lijep poklon. U tome može sudjelovati cijela obitelj, a posebno budi kreativnost i veselje kod najmlađih. Izrada božićnih čestitki ne mora biti komplicirana niti teška. Ideja ima mnogo, a sve što vam je potrebno je malo papira, printer, karton, škare, ljepilo, kolaž papir, ukrasne trakice, malo mašte i puno volje.

 

Čestitke u obliku bojanki

Ono što se djeci posebno svidjelo bile su čestitke u obliku bojanki. Dakle, na hamer papir smo isprintali božićne motive koje su oni onda sa posebnom pažnjom bojali i na kraju birali kome će slati koju čestitku.

Svi smo bili oduševljeni njihovom maštom i trudom koji su uložili u ovo. A oduševljeni su bili i svi koji su primili ovakvu pažljivo ukrašenu čestitku.

 

Čestitka sa zvončićima

Čestitka sa zvončićima vrlo je jednostavna za napraviti jer vam trebaju škare, karton, konac i zvončići. Na papiru izbušite rupe kroz koje napravite vez konca i na njih pričvrstite zvončiće. Na ostatak papira stavite lijepu poruku svojem bližnjem i neka se svi članovi obitelji potpišu kako bi dali svoj doprinos izradi. Zbog rada sa škarama i koncem, ovakve i slične čestitke ne preporučuje se da dajete manjoj djeci na izradu, nego im radije dopustite finalno ukrašavanje čestitke svojim crtežima. Drvene bojice, flomasteri, vodene bojice, sve tehnike prolaze i uklapaju se za oslikavanje blagdanskih motiva.

 

Čestitke od kolaž papira

Još jedna metoda je bila ukrašavanje čestitki kolaž papirom. Od kolaž papira potrebno je napraviti pahulje, elemente za božićnu jelku, zvončiće, snjegoviće i različite manje ukrase koji će obogatiti izgled čestitki. Nakon toga djeci dopustite da aranžiraju izgled čestitke po svojem nahođenju. Vjerujte mi, bit ćete više nego impresionirani njihovom kreativnošću, idejama i rezultatima.

 

Čestitke s obiteljskim fotografijama

Kao malo manje originalna, ali ipak dobro primljena ideja pokazale su nam se čestitke u obliku naših fotografija u kojima sudjeluje cijela obitelj. Postupak je sljedeći: svi se odjenete u nešto božićno (ali i kapice Djeda Božičnjaka su sasvim dovoljne), široko se nasmijete i fotografirate pored svog božićnog drvca ili na nekom drugom vama dragom mjestu. Napravite što više fotografija i kasnije birajte najbolje koje ćete izraditi. Budući da je izrada fotografija dosta skupa i kasnije još te fotografije morate lijepiti na papir za čestitku, preporučujem vam da sami printate i to direktno na tvrđi papir koji ćete koristiti za čestitke tzv. hamer papir. Na čestitku možete staviti samo jednu fotografiju, ili napraviti kolaž od više manjih. Zbog cijene i utroška tinte, dobra ideja je koristiti jeftinije zamjenske tinte za svoj model printera. S unutarnje strane također možete isprintati tekst čestitke, nešto inspirativno i od srca, ali neka potpisi na dnu svakako budu rukom napisani.

Ovo su samo neke od ideja koje smo mi isprobali prošle godine. Ove godine također ponavljamo ovu praksu, pripreme i nabavka materijala su već u tijeku. Nadam se da će Vam naše malo iskustvo pružiti motivaciju i probuditi neke vlastite ideje o tome što biste i na koji način mogli napraviti. Vjerujte mi, isplati se svaka uložena minuta, što zbog zajedništva koje razvijate sa svojom obitelji, što zbog radosti i iznenađenja koje ćete pružiti onima u čije će poštanske sandučiće te prekrasne čestitke stići.

Napisala: Alisa Mura