Dok čitate naslov ovog članka sigurno ste pomislile “Ma nemoj me zezati!”, no čini se kako žene doista za kvalitetne i dugoročne veze više preferiraju feminizirane muškarce. Tako je pokazalo jedno online istraživanje na stranici FaceResearch.org, koja je zapravo prilično ozbiljan online psihološki laboratorij Sveučilišta u Aberdeenu u Škotskoj.

Gotovo 5.000 žena iz svih krajeva svijeta pozvano je da sudjeluje u istraživanju i ocijeni razinu privlačnosti prema 20 različitih lica muškaraca. Svaka od 20 fotografija imala je na sebi po dva ista lica sa neznatnim razlikama u izrazu. Jedno je lice bilo više muževno, a drugo više feminizirano, ali su razlike digitalno napravljene na način da se prostim okom gotovo i ne vide. Tako je jedno lice imalo jače naglašene okrugle oči i užu vilicu, dok su naglašenije obrve i široko lice te snažna vilica bila obilježja muževnih polovica fotografije.

Prilikom određivanja rezultata istraživanja u obzir su uzete ocjene pojedinih lica, zemlje iz kojih žene dolaze i nacionalni indeksi zdravlja tih zemalja. Istraživači su došli do zanimljivih rezultata – mogli su predvidjeti koliko muževnog muškarca će žene izabrati, a na temelju statistika stope smrtnosti, očekivanog trajanja života i utjecaja prenosivih bolesti u njezinoj državi.

Zaključak istraživanja temelji se na teoriji spolne selekcije. Naime, žene trebaju biti pažljive prilikom izbora muškarca jer su ograničene u mogućnosti reprodukcije. Zato odabiru “kvalitetnije” muškarce. Dok muškarci mogu spavati i sa 100 žena u jednoj godini i imati 100 djece, žena koja spava sa 100 muškaraca, u jednoj godini može imati samo jedno dijete. I više žrtvuje u svakoj trudnoći. Zato će birati zdravijeg muškarca.

Zašto onda žene biraju više feminizirane muškarce i kako se to uklapa u gore navedenu teoriju?

Odgovor se krije u testosteronu, hormonu koji muškarcima daje njihova obilježja. Žene očito smatraju da su muževni muškarci s visokom razinom testosterona nekooperativni, bez sućuti, agresivni i nezainteresirani za roditeljstvo. Čak je i dokazano da takvi muškarci imaju više problema u vezama.

Iako se u istraživanju malo generalizira, zaključak je da žene za ozbiljne i cjeloživotne veze preferiraju muškarce koji su izgledom nježniji, jer od njih podsvijesno očekuju da su bolji očevi, bolji partneri i vjerni supružnici.

I na kraju, žene iz “zdravijih” i razvijenijih zemalja birale su manje muževne muškarce, dok su žene koje su birale muškarčine većinom bile iz siromašnijih zemalja sa višom stopom smrtnosti i lošim općim zdravstvenim stanjem nacije.

(JK, Izvor: Totallyher.com)