U srijedu 9. svibnja 2012. udruga RODA je u Rodinu gnijezdu organizirala press konferenciju na kojoj je podržala zahtjev Ivane Pojatina Europskom sudu za ljudska prava te je i priložila podnesak obrazlažući trenutnu neprihvatljivu situaciju u Hrvatskoj kada je u pitanju zaštita prava i dostojanstva žena, njihove djece i njihovih obitelji tijekom trudnoće i porođaja.

Pripremajući se za porod Ivana Pojatina željela je, nakon iskustva prethodna tri bolnička porođaja, kakve nije htjela ponoviti, odabrati njoj najsigurnije mjesto za dolazak svojeg četvrtog djeteta – vlastiti dom, uz asistenciju stručne osobe, u njezinu slučaju primalje. Međutim, unatoč pravima koja proizlaze iz Ustava Republike Hrvatske i Konvencije o ljudskim pravima, Ivana Pojatina nije naišla na razumijevanje našeg zdravstvenog sustava za ostvarenje svoje želje zbog čega je početkom 2012. odlučila podnijeti zahtjev Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu protiv Republike Hrvatske.

Iako su se naši bake i djedovi, pa i roditelji, rađali u svojim domovima, bila je dovoljna samo jedna generacija djece rođene u rodilištima pa da se uskrati ovo temeljno pravo svakog pojedinca na dostojan početak života. U zemljama u kojima je porođaj kod kuće uz stručnu asistenciju zakonski reguliran, još uvijek je mali postotak žena koje se na taj način odlučuju donijeti svoje dijete na svijet, ali im sustav omogućuje stručnu podršku. U Hrvatskoj ove žene i njihova djeca nailaze na niz poteškoća. Česti su slučajevi kršenja njihovih prava, prijetnji, omalovažanja i emocionalnih ucjena od strane zdravstvenog osoblja i državnih službenika/ca. Poznati su nam slučajevi prijavljivanja policiji i centrima za socijalnu skrb, prijetnji oduzimanjem djeteta, čak i opasnih vaginalnih pregleda žena neposredno nakon porođaja kako bi se utvrdio porođaj, zatim razdvajanja majke i djeteta u rodilištima te kasnije poteškoća pri upisu djeteta u maticu rođenih. Navedeni slučajevi su učestali nakon što je bivši ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović zauzeo stav da se asistencija pri porođaju u kući smatra nadriliječništvom. Otad gotovo da nema pedijatra koji žele pregledavati novorođenu djecu niti izdavati potvrde o pregledu. Tko je u takvim situacijama odgovoran? Roditelji koji s djetetom starim dan ili dva odlaze pedijatru u najboljoj namjeri ili pedijatri koji se oglušuju o Hipokratovu zakletvu ili zakonodavac koji ucjenom roditelja želi regulirati pitanje (ne)mogućnosti rađanja kod kuće?

Udruga Roda u cijelosti je podržala zahtjev Ivane Pojatina Europskom sudu za ljudska prava kojemu je i priložila podnesak obrazlažući trenutnu neprihvatljivu situaciju u Hrvatskoj kada je u pitanju zaštita prava i dostojanstva žena, njihove djece i njihovih obitelji tijekom trudnoće i porođaja.