Zika virus prenosi se ubodom komarca, a najsličniji je infekciji denga i žutoj groznici te virusu Zapadnog Nila. Iako je prvi put otkriven u Zika šumama Ugande još 1947. godine i pojavljivao se samo na ograničenim područjima Afrike i Azije, na Sjevernu hemisferu nije se širio do svibnja 2015., kada je otkriven u Brazilu, Meksiku i drugim zemljama Latinske Amerike.

Jedan od 5 ljudi inficiranih Zika virusom razviju simptome bolesti, a to su najčešće groznica, osip, crvenilo u očima i bolest u mišićima. Bolest je uglavnom blage prirode i može potrajati do nekoliko dana. Slučajevi komplikacija i potrebne hospitalizacije su rijetki kao i smrtni slučajevi. Kao i kod ostalih virusnih bolesti, potrebno je uzimati dovoljno tekućine i jednostavno je “preležati”. Pa se stoga ovaj virus i ne smatra posebnom prijetnjom za zdravlje, osim kad je riječ o trudnicama, odnosno o nerođenim bebama.

Zašto je Zika virus opasan za trudnice?

Prenosi se s majke na nerođeno dijete za vrijeme trudnoće ili za vrijeme poroda. Liječnici još ne znaju na koji način virus ulazi u posteljicu i oštećuje bebin mozak. Virusi iz porodice poput denge, žute groznice i virusa Zapadnog Nila po dosadašnjim istraživanjima ne oštećuju mozak bebe na ovaj način. Najrizičnijim periodom za nastanak oštećenja smatra se prvo tromjesečje trudnoće.

Trudnice se savjetuju da pripaze ili se suzdrže od putovanja u pojedine zemlje Kariba i Latinske Amerike gdje je zabilježeno širenje virusa. Infekcija ovim virusom povezuje se s razvojem neuobičajeno male glave kod novorođenčeta kao i oštećenjima mozga. Poveznicu mikrocefalije (abnormalno malene glave i oštećenje mozga kod novorođenčadi) pronašli su liječnici u Brazilu. U Brazilu se godišnje rađa oko 3 milijuna djece, od kojih se oko 150 rađa s mikrocefalijom. No, prošle godine je s tim poremećajem rođeno više od 3500 beba koja se povezuju sa Zika virusom, a čije su majke za vrijeme trudnoće preboljele virus.

Za sada ne postoji cjepivo protiv ovog virusa, pa se kao prevencija savjetuju trudnice da ne putuju u zahvaćene zemlje. Zemlje koje se smatraju žarištem virusa i u koje se ne preporučuje putovanje trudnicama su: Brazil, Kolumbija, Salvador, Francuska Gvajana, Gvatemala, Haiti, Honduras, Martinik, Meksiko, Panama, Paragvaj, Puerto Rico, Surinam i Venezuela.

Zika virus stigao je i u Europu, odnosno Dansku, potvrdile su vlasti 27.siječnja. Zaražen je muškarac koji se vratio s putovanja po Južnoj i Srednjoj Americi gdje se virus ubrzano širi. Testiranje je pokazalo kako je pozitivan na virus.  Osim što se prenosi ubodom komarca, liječnici ispituju i mogućnost prenošenja seksualnim kontaktom s obzirom na to da su izolirali virus i u ljudskom sjemenu, ali za konačnu potvrdu potrebno je provesti daljnja ispitivanja.