Udruga SOS Dječje selo Hrvatska proslavila je jučer svoj 18. rođendan u krugu svojih partnera, djelatnika, donatora i prijatelja. Upriličena je i svečana dodjela certifikata Poslodavac Partner, po treći puta udruzi SOS Dječje selo Hrvatska, te certifikata za novo zvanje dječja njegovateljica-SOS mama.

Rezultat suradnje SOS Dječjeg sela Hrvatska i Pučkog otvorenog učilišta Zagreb je 25 školovanih dječjih njegovateljica-SOS mama. Prva generacija SOS mama s verificiranim zanimanjem ove godine su položile program i dobile su zvanje dječja njegovateljica-SOS mama.

Ovo zvanje svakako je vrlo specifično, koje je ustvari cijeli stil života, no zahtjevnost ovog zvanja pokriva program koji uključuje znanja pedijatrije, psihologije, vođenja kućanstva pa sve do nutricionizma. Kompletno obrazovanje traje dvije godine, što uključuje četiri mjeseca edukacije u POUZ-u i praktičnu nastavu, a potom praktikum u SOS Dječjem selu uz praćenje mentora i stručnog osoblja.

Drago nam je da je ovaj zajednički angažman postignut baš u godini kada slavimo svoju punoljetnost, 18 godina rada SOS Dječjeg sela Hrvatska. Svoju punoljetnost ove godine također opravdavamo dobivanjem certifikata za izvrsnost u procesima i razvoju segmenta ljudskih resursa po treći put. Certifikat Poslodavac Partner dodjeljuje se organizacijama koje, bez obzira na veličinu i eksponiranost u javnosti, zadovoljavaju visoke standarde kvalitete u upravljanju ljudskim resursima.

“Izrazito smo ponosni na dodijeljeni Certifikat Poslodavac Partner i priznavanje našeg višegodišnjeg marljivog truda, rada i predanosti svih naših zaposlenika za boljitak naše djece – naše budućnosti!“- nacionalna direktorica Višnja Tuškan- Krupić

U sklopu proslave prikazan je i kratki dokumentarni retrospektivni film o SOS Dječjem selu Hrvatska.

Život u SOS dječjim selima nalik je životu svake obitelji, samo što su njihove SOS obitelji nešto veće a o njima se brinu SOS mame. Mališani predškolskog i školskog uzrasta svoj novi dom su našli u SOS Dječjim selima u Ladimirevcima i Lekeniku, a o mladima srednjoškolskog uzrasta skrbimo u pet SOS Zajednica mladih u Osijeku, Velikoj Gorici i Zagrebu.

Udruga djeluje od 25. veljače 1992. godine kao ravnopravan član SOS Kinderdorf International-a, najveće svjetske nevladine organizacije za zbrinjavanje djece i mladeži, sa sjedištem u Innsbrucku u Austriji.