Mnogo je prašine u javnosti digla najava ministra zdravstva, Milana Kujundžića, o poskupljenju dopunskog zdravstvenog osiguranja. Građani s pravom to smatraju velikom nepravdom i još jednom pljačkom, jer se ogromni dugovi u zdravstvu ponovno pokušavaju sanirati na grbači osiguranika. Istovremeno se ne provode nikakve učinkovite reforme, a zdravstvena usluga je sve lošija.

Svaki građanin trenutno već izdvaja 15 posto plaće koji ide u zdravstveni sustav. Prema vlastitom izboru možemo uplaćivati i dopunsko osiguranje od 70 kuna mjesečno kako bi nam sve zdravstvene usluge i lijekovi s tzv. osnovne liste lijekova bili besplatni. Na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje mogu se pronaći liste lijekova koje su osigurane osnovnim i dopunskim osiguranjem.

Na tom popisu su i sufentalin, lidokain i drugi anestetici, odnosno lijekovi s djelovanjem na živčani sustav, no čini se da ih nećete dobiti čak i kada prolazite kroz neizdrživu fizičku, psihičku i emocionalnu bol. To se dogodilo Mariji Dadić koja je odlučila reagirati i na Facebook stranici Vlade RH podijelila je svoje bolno iskustvo kiretaže nakon spontanog pobačaja u ambulanti Petrove bolnice koja joj je napravljena bez ikakve anestezije, neprofesionalno (zbog čega je ponovno završila na hitnoj) i očito mimo procedure, jer plaćanjem osnovnog i dopunskog osiguranja, Marija je imala pravo primiti anesteziju.

Marija je pozvala građane i da potpišu peticiju u kojoj se traži obavezno korištenje anestezije u ambulanti u Petrovoj bolnici.

Njezinu objavu donosimo u cijelosti:

Poštovana Vlado Republike Hrvatske, prvenstveno ministre Kujundžiću.
Nedavno sam imala spontani pobačaj i došla na čišćenje u hitnu ambulantu Petrove bolnice. Zbog vaših odredbi radili su mi kiretažu bez ikakve anestezije. Sad vi meni recite smatrate li to ljudskim i humanim? Bi li ikad pristali da vaša žena, sestra, kćer proživi takvu bol da joj se radi kiretaža na živo? Naravno bez obzira na pretrpljeni psihički šok zbog gubitka djeteta, ja sam se istinski trudila surađivat na zahvatu jer je to za moje dobro. Ali, naravno to previše boli da bi žena mogla biti mirna kao “bubica” dok joj na živo otvaraju grlić maternice i čiste sadržaj (sreća vaša muško ste pa nikad niste saznali koja je to bol). Dva sata nakon odradene kiretaže pustili su me doma, ali nakon 2 dana ponovno se javljaju bolovi, krvarenje i ugrušci i ja se naravno vratim na hitnu. Naravno kiretaža nije bila učinjena kako treba i pošto je doktorica vidjela u kojem sam psihičkom i fizičkom stanju zaprimljena sam u bolnici kako bi bila ponovno kiretirana ovaj put u sali uz opću anesteziju. Sad vas ministre molim pojasnite mi zašto ja plaćam svaki mjesec dopunsko zdravstveno osiguranje koje vidim želite i poskupit. Na temelju čega? Na temelju toga što čak i kod zubara za puno bezbolniji zahvat dobijem lokalnu anesteziju a u hitnoj za jednu kiretažu ne dobijem ništa više nego ketonal i normabel? Molim vas ministre, sjetite se da jednoga dana na mome mjestu može biti netko od vaše obitelji. Uključite ljudskost i odobrite korištenje anestezije u hitnoj ambulanti Petrove bolnice. Ono što sam ja proživjela ne želim da itko ikada proživi.
Lijep pozdrav
https://www.peticija24.com/anestezija_u_hitnoj_ambulanti_petrove_bolnice

No čini se ako Petrova bolnica nije jedina koja umjesto opće anestezije, ženama tijekom kiretaže daje samo tablete protiv bolova. Prema komentarima drugih žena na ovaj post, čini se kako se kiretaža obavlja bez anestezije u bolnicama diljem Hrvatske, uzrokujući strašnu bol i traumu ženama. Tako u komentarima drugih žena saznajemo:

“Pretužno… Ovo što se događa je kao iz nekog lošeg horora. Prošla sam istu stvar i nažalost, psihički se od toga čovjek nikad ne oporavi.”

“Ista je stvar i u Požeškoj bolnici. Cimerica iz sobe je doslovno vrištala od bolova dok su joj radili kiretažu što je šefu ginekologije bilo iritantno pa joj je još govorio da bez veze vrišti kao neka curica. Sramotno je ponašanje i pojedinih doktora i svih dosadašnjih vlada prema običnom puku. Zašto se oni i njihove obitelji ne liječe u državnim bolnicama? Gospoda idu u privatne poliklinike i klinike izvan Hrvatske. Lako se liječiti u najskupljim klinikama na račun svih građana.”

“U Vukovaru ista priča. Kad sam došla na kiretažu, to je bio moj četvrti spontani pobačaj i četvrta kiretaža na ŽIVO. Zamolila sam šefa ginekologije da me uspavaju, na što mi je odgovorio da sam rodila, prošla gore bolove od struganja maternice i da je kiretaža za mene ništa. Okrenuo se i otišao. Svaki put bi “dolje” dobila injekcije da mi kao utrne, i apaurin da me ošamuti. Na moju žalost, ništa nije pomoglo. Prvi put sam vrištala, jer kad se pomiješa fizička i psihička bol, nema tog apaurina ni koktela da te smiri. Draga gospodjo, želim vam svu sreću i da se uskoro ostvarite kao majka, s punim rukama ljubavi. Držite se! ?”

“Isti slučaj sam imala u splitskoj bolnici, tako da znam što ste proživijeli i suosjećam s vama, ne želim ni jednoj ženi da to doživi! Jedino mislim da bi se peticija trebala odnositi na sve bolnice a ne samo Petrovu.”

Nije jasno zbog čega liječnici ne žele kod kiretaže koristiti opću anesteziju i umanjiti ženama traumu postupka nakon što su već doživjele traumu gubitka djeteta? Naravno da anestezija donosi neke druge potencijalne rizike i da ju treba odgovorno primjenjivati, no kao što komentiraju mnogi građani na Facebooku, iskustva žena koje su prošle kroz kiretažu zvuče kao da smo u srednjem vijeku, brutalno, nehumano, bez imalo poštovanja prema pacijentu, a kao što smo vidjeli na primjeru Marije – i neprofesionalno, što pacijentice dovodi u dodatni zdravstveni rizik. I s pravom se svi pitamo – zaslužuje li takav sustav da ga plaćamo još većim iznosima? Ponekad se čini kako samo puka sreća čuva pacijente poput Marije, čija je neprofesionalna kiretaža mogla dovesti do infekcija, sepsi i mnogo ozbiljnijih posljedica za njezino fizičko zdravlje. Njezino psiho-emocionalno zdravlje ionako nikome u bolnici očito nije bilo važno. Ali važno bi trebalo biti svima nama.

Ministar i Vlada nisu se očitovali do ovog trenutka vezano za slučaj Marije Dadić, a vas pozivamo da potpišete peticiju ako želite da se zaustavi takvo tretiranje pacijentica nakon spontanog pobačaja.

[VIDEO] Ispovijest hrabre majke: Ono što sam doživjela na hitnom prijamu Petrove bolnice nikom ne bi poželjela