Američka bolnica Westfields Hospital & Clinic u New Richmondu, država Wisconsin, od ovog mjeseca piše djeci starosti od 2 do 13 godina službene liječničke recepte na kojima savjetuju posjećivanje lokalnih, državnih i nacionalnih parkova, odnosno boravak u prirodi kao dio liječenja uobičajenih dječjih bolesti poput prehlade. Ovaj program dio je The PowerUp in the Parks Rx inicijative koja nastoji zdrave prehrambene i tjelesne navike učiniti zabavnijima i popularnijima, a kako bi djeca gradila zdraviji imunitet, više se kretala i boravila u prirodi.

“Nadamo se da pisanjem ovakvih recepata šaljemo snažnu poruku obiteljima o važnosti boravka na svježem zraku i važnosti kretanja”, kazao je dr. Brian Cress, pedijatar u spomenutoj bolnici.

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da manje od 25% mladih poštuje smjernice o minimalno 60 minuta kretanja i igranja na otvorenom dnevno. Stoga je inicijativa PowerUp pronašla sredstva, napravila ovaj program i ušla u partnerstvo s lokalnim, državnim i nacionalnim parkovima u kojima će organizirati besplatna događanja za djecu i obitelji, a kako bi ih se potaklo da više borave u prirodi i zajedno budu aktivni.

Isto tako, roditelji će imati besplatni prijevoz autobusima do parkova prirode. Prvo veliko događanje bit će organizirano za Halloween kada će djeca moći sudjelovati u raznim radionicama i igrama na otvorenom.

“Boravak na otvorenom blagotvoran je za svakoga, bez obzira na dob, i doprinosi mentalnom i fizičkom zdravlju”, kaže jedna od organizatorica te je krajnji cilj programa potaknuti obitelji da samoinicijativno počnu više odlaziti na izlete u prirodu i istraživati prirodu uz fizičko kretanje. Nakon jesenskih aktivnosti u nacionalnim parkovima, ista inicijativa postavit će izazov školarcima da se tijekom zime pokrenu i što više borave vani.