Kad se mnogo malih složi,

Tad se snaga stoput množi,

A to znači da smo jači,

Kad se skupimo u zbor.

Mala iskra požar skriva,

Kao do kapi rijeka biva.

Hajde zato svi u jato,

Kao vrapci  živ, živ, živ.

Ovo su stihovi jedne od najpoznatijih pjesama iz knjige “Vlak u snijegu” omiljenog dječjeg pisca Mate Lovraka. Nakon što je godinama dio školske lektire, desetljećima omiljen kao film, poznati roman za djecu “Vlak u snijegu” prvi se put našao i na kazališnim daskama. Premijera je bila u pulskom Teatru Naranča 2. prosinca 2017. A ravno iz Pule, 21. siječnja u 11:30 sati stiže i u Centar za kulturu Trešnjevka.

Dramaturg Hrvoje Zalar lišio je tekst suvišnoga konteksta, a istodobno uspio sačuvati i prenijeti sve njegove važne poruke. “ Vlak u snijegu” prvi je ozbiljniji projekt za članove Dramskog studija Teatra Naranča. I odradili su ga vrlo uspješno, zadovoljan je redatelj Luka Juričić.

Upravo su glumci najvrijedniji resurs ovoga malog kazališta, istaknuo je glumac Majkl Mikolić dodavši da je za postavljanje Lovrakova teksta na scenu, s obzirom da to još nitko nije učinio, trebalo i – hrabrosti.

Inače, glavne scene filma snimane su na željezničkoj pruzi Bjelovar – Kloštar Podravski u selu Grginac te u selu Tomaš kod Bjelovara.Većina glumaca u filmu bila su djeca iz područne škole u Cigleni, koja je tada bila dio Osnovne škole “Dr. Franko Vinter” u Bjelovaru (danas I. osnovna škola Bjelovar). Replika vlaka iz filma, postavljena je u Lovrakom centru u Velikom Grđevcu. Vlak koji danas prometuje na pruzi Bjelovar – Kloštar Podravski zove se “Mato Lovrak” po autoru ekraniziranog romana.