U Hrvatskoj se godišnje baci preko 400 000 tona hrane u vrijednosti od četiri milijarde kuna, od toga polovica iz kućanstva. Čak petina hrvatskog stanovništva živi ispod granice siromaštva, a prema procjenama UNICEF-a, oko 24 tisuće djece u Hrvatskoj je pothranjeno. Navedeni podatci upućuju na alarmantno stanje u društvu, koje između ostalog otvara mnogobrojna pitanja, ekonomska, ekološka i moralna.

U srž navedenih problema na svoj jedinstven način odlučila je prodrijeti udruga “Portal Dobrote” koja u sklopu novog socijalnog projekta “Nahranimo Hrvatsku” ima najplemenitiji i najambiciozniji plan do sada – nahraniti cijelu Hrvatsku.

Udruga pokreće besplatnu mobilnu aplikaciju “Green Happy Hour” koja djeluje kroz tri segmenta:

  1. Doniranje viška prehrambenih proizvoda u svom susjedstvu

Pogledom na aplikaciju vrlo lako saznat ćete kojim pučkim kuhinjama, socijalnim samoposlugama ili udrugama možete donirati prehrambeni proizvod. Na taj način nahranit ćete “gladna usta” i smanjit ćete zagađanje okoliša. Aplikacija će vam pokazati i lokalnu pekarnicu u kojoj možete kupiti “Kruh za poslije” za nekoga tko si to ne može priuštiti.

  1. Kupnju domaćih i zdravih prehrambenih proizvoda direktno od malih obiteljskih prozvođača po povoljnijoj cijeni

OPG-ovi će oglasiti višak svojih proizvoda, a vama će se pojaviti obavijest gdje u blizini možete kupiti svježe meso, ribu ili ubrati zelenu salatu ili krušku.

  1. Kupnju jeftinije gotove hrane u restoranima, slastičarnicama, pekarnama

Putem nove zelene aplikacije ćete, s obzirom na to gdje se toga trenutka nalazili, moći vidjeti sve restorane, pekarnice, slastičarnice i sve druge prizvodače hrane koji je pripremaju na dnevnoj bazi. Svi oni će pred kraj radnog dana ponuditi svoje proizvode po upola nižoj cijeni. Primjerice, obavijestit će korisnike da je u obližnjoj pizzeriji naručena pizza po koju nitko nije došao i u narednih pola sata moći će ju dobiti u pola cijene.

Udruga je pokrenula i crowdfunding kampanju kako bi prikupila sredstva za  izradu mobilne aplikacije, njeno održavanje i umrežavanje korisnika. Građani mogu donirati novac putem crowdfunding platforme INDIEGOGO te tako poduprijeti ovaj projekt.

Misija humanitarne udruge “Portal Dobrote” je promicanje humanih osjećaja uzajamnosti i solidarnosti u društvu, senzibiliziranje javnosti za potrebe društva i širenje dobrote i ljubavi prema čovjeku. Udruga je u javnosti poznata po nizu humanih i humanitarnih akcija, a najpoznatije od njih su “Kruh za poslije”, “Besplatna prehrana u školama” i ” Jakna za drugoga.”