Približavanjem Majčina dana, mnoge obitelji razmišljaju na koji način da ga ove godine obilježe. To mogu biti mali pokloni i znakovi pažnje majci, pa i zajednički proveden dan – sve kako bismo joj pokazali koliko nam je važna. Iako se u većini zemalja Majčin dan obilježava upravo na ovakav ili sličan način, postoje neke zemlje u kojima je tradicija ponešto drugačija. U njima postoje već ustaljeni običaji koji su ponekad i više od samog darivanja.

Indija

U Indiji se ovaj dan shvaća veoma ozbiljno, tako da je sve podređeno majkama. One taj dan ne smiju raditi ništa u kući – od kuhanja do pospremanja, već ostatak ukućana sve obavlja. Tradicionalno se organizira i veliki obiteljski ručak, na kojem se majkama uručuje od papira izrađeno cvijeće, ili pak samo čestitke. Za vrijeme ručka, djeca se prisjećaju i prepričavaju situacije u kojima je majka bila uza njih, te joj zahvaljuju.

Švedska

Šveđani također jako drže do ovog posebnog dana, a naglasak nije isključivo na darivanju majki. U manjim mjestima, djeca zajedno izrađuju i prodaju cvjetove od plastike. Novac koji zarade, u zajednici se raspoređuje majkama s malom djecom kako bi otišli na jednodnevni izlet u prirodu.

Francuska

Francuzi Majčin dan obilježavaju zadnju nedjelju u svibnju. Uz obiteljski ručak (koji je obavezan), svi članovi obitelji sudjeluju u pripremi torte za majku – koja tradicionalno ima oblik velikog buketa cvijeća.

Meksiko

I dok se u većini zemalja Majčin dan obilježava drugu nedjelju u svibnju, u Meksiku je on uvijek – 10. svibnja. Večer uoči majčinog dana, djeca izrađuju šarene figurice i cvijeće od papira, te ih ostavljaju na raznim mjestima po kući, kako bi ujutro dočekali majku. U manjim mjestima, crkve na ovaj dan drže posebnu misu, a u mnogim restoranima se majkama besplatno poslužuje tradicionalno jelo – tamales (kuhano kukuruzno brašno s komadićima mesa koji se zamataju u osušene ljuske kukuruza i kuhaju na pari).

Pakistan

Pakistan je zemlja koja ovaj dan shvaća možda i najozbiljnije. Televizijske postaje unaprijed pripremaju program kojim će se obilježiti Majčin dan, a obitelji se okupljaju na velikim ručkovima gdje se majkama daju pokloni koje su djeca izradila.

Japan

Japan je u Majčinom danu pronašao priliku za izražavanje kreativnosti svakog djeteta. Djeca se potiču da uoči Majčina dana nacrtaju sliku naziva „Moja majka“, koju šalju na natječaj. Svi pristigli crteži tada postaju dio velikih izložbi koje se na ovaj dan održavaju u gotovo svakom gradu. Djeca majkama također uručuju poklone koje su izradila, a nije neobično i da (oni malo veći), majci za ručak pripreme njeno omiljeno jelo.