Na 4. sjednici Hrvatskog sabora, 19. lipnja 2017. izglasan je konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama. Stoga se od 1. srpnja 2017. uvode dugoočekivane promjene o porodiljnim naknadama. Koje nam je sve promjene donijela izmjena i dopuna zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama?

Naknada (samo)zaposlenog roditelja za vrijeme korištenja rodiljnog dopusta prvih šest mjeseci djetetova života ostaje ista te iznosi puni iznos prosjeka plaće isplaćene šest mjeseci prije početka korištenja dopusta. Naknada (samo)zaposlenog roditelja za drugih šest (osam) mjeseci dopusta prema novim izmjenama Zakona je porasla i to s 2660 kuna na 4 tisuće kuna.

Za one roditelje koji nezadovoljavaju zakonom propisani uvjet staža osiguranja – 12 mjeseci neprekidno ili 18 s prekidima, osiguran je rast naknade, i to s 1663  na 2328 kuna. Zadovoljne će biti i obitelji s blizancima te obitelji s troje i više djece. Naime, njima se naknada povećava s 1663 kuna na 2328 kuna.

Povećava se i novčana potpora za zaposlene i samozaposlene roditelje koji koriste dopust radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju i to s 2161 kune na 2328 kuna te za rad s polovicom punog radnog vremena radi pojačane njege djeteta, kao i druga prava povezanih skupina korisnika, i to s 1663 na 2328 kuna.

Na radost mnogih obitelji, povećane roditeljske naknade moći će ostvariti i roditelji koji su trenutno na roditeljskom dopustu. Novi iznosi na tekuće račune roditelja trebali bi se početi isplaćivati u mjesecu kolovozu pa nadalje. Sve to državu će ove godine stajati 157 milijuna kuna, a sljedeće 313 milijuna. Vidjet ćemo hoće li ova financijska injekcija biti dovoljna i za porast broja rođene djece u hrvatskim bolnicama.

Biti roditelj u Danskoj ili kako to izgleda kad država brine za svoju djecu?