U 18 hrvatskih gradova, od 5. do 25. listopada, održat će se 9. Festival prava djece koji ovogodišnjim izdanjem posebno skreće pozornost na pravo djece i mladih na izražavanje mišljenja te sudjelovanje u odlukama koje se tiču njihovih životnih uvjeta.

Dvije su velike platforme programskih aktivnosti – na jednoj su programi rezervirani za škole u 18 gradova Hrvatske, na drugoj aktivnosti koje se odvijaju u kinima Cinestar Novi Zagreb i Tuškanac u Zagrebu. Školske projekcije su matineje 10 filmova iz stvaralaštva djece hrvatskih osnovnih škola te 17 filmova mladih srednjoškolske dobi iz cijeloga svijeta. Aktivnosti u Zagrebu uključuju radionice, panel rasprave uz projekciju filma te obiteljske filmske matineje.

“Dobre vibracije“ naziv je obiteljskih matineja, a puno je razloga za to ime: od toga da prikazuje zabavne i poučne filmove do činjenice da je zajedničko gledanje filmova jedna od najdražih obiteljskih aktivnosti djece. Projekcije će se održavati od 06. do 08. listopada, a o redoslijedu prikazivanja filmova možete se informirati OVDJE.   

Prijave za obiteljske filmove moguće su putem e-maila: festivalpravadjece@alternator.hr ili preko inboxa na Facebook profilu Festivala. Ove godine bit će prikazana tri nagrađivana strana filma. Filmovi su prilagođeni djeci s teškoćama u razvoju, osobama s invaliditetom, slijepim i slabovidnim te gluhim i nagluhim osobama.

Festival prava djece slavi stvaralaštvo djece i mladih, filmsku umjetnost te jednaka prava i mogućnosti za svu djecu promičući ujedno zajedništvo i jednakost.

“Prepustite se filmu i umjetnosti, naučite o sličnome i različitome, a ponajviše o sebi. I zabavite se…”, poručuju organizatori Festivala.