Novi roman klasika hrvatske književnosti Zvonimira Baloga “Dijete koje se nije htjelo roditi” predstavljen je danas u Profilovoj knjižari Megastoreu kao duhovita i razigrana knjiga koja veliča ljubav kao vrhovno životno načelo.

Vrlo osebujne teme, koja problematizira djetetovo pravo na izbor, ovaj je roman namijenjen svim generacijama, rekla je urednica Ranka Javor. Pravo na dječji odabir autor izražava fiktivnim odbijanjem rođenja, igrajući se idejom kako bi bilo da odlučujemo o nečemu što se uvijek događa mimo naše volje.

Oko tog glavnog motiva Balog donosi portrete niza likova – od šokirane majke i oca, do djeda, strica i susjeda, koji pokušavaju mališana nagovoriti da izađe na svijet. Pritom se igra mislima, riječima i kombinacijama, jer na svaki njihov argument, dijete ima drugi još jači, rekla je urednica Ivana Žderić.

Ovaj balogovski zaigrani roman donosi priču o ljubavi i njezinoj snazi kao jedinom argumentu kojemu dijete konačno ne uspijeva odoljeti, koji pobija sve druge argumente i svladava sve predrasude.

Brojnim osnovnoškolcima, okupljenima na promociji, i sam je autor predstavio novi roman govoreći o svojim inspiracijama, iskustvu pisanja, likovima i motivima… Istaknuo je kako se, stvarajući dječje likove, vraća u svoje djetinjstvo, ponovno oživljavajući kroz priču ono što je doživio u stvarnosti.

Roman “Dijete koje se nije htjelo roditi” (171 str.) objavio je Profil.

Zvonimir Balog (1932.) najnagrađivaniji je hrvatski dječji pisac čije su knjige već desetljećima na popisu obvezatne školske lektire. (Hina)