Kada je riječ o djeci i o čitanju, ono je vrlo često ograničeno samo na ono obavezno. Odnosno, većina mališana knjigu će u ruke primiti samo kada je vrijeme za napisati lektiru, a ne zato što su zaista zainteresirani za priču. Knjižnice Grada Zagreba odlučile su to promijeniti, te su krenule s edukativnim projektom za djecu i roditelje nazvanim “Ja čitam“. Sam projekt službeno je predstavljen u Knjižnici Augusta Cesarca.

Projekt Knjižnica Grada Zagreba

Početkom ove godine, Knjižnice Grada Zagreba odlučile su pokrenuti ovaj projekt, s ciljem popularizacije knjiga i čitanja kod djece, kao i stvaranje navike čitanja od malih nogu. Prilikom pokretanja samog projekta istaknuto je kako je jedan od ciljeva i to da sami prostori gradskih knjižnica postanu mjesto na kojem će djeca, zajedno s roditeljima, moći uživati u mnogim zanimljivim programima, te se aktivno uključiti u čitanje knjiga i učenje o njima.

Sam projekt započeo je akcijom koja je uvelike olakšala mališanima pristup knjižnici i neograničenom broju naslova. U prvoj fazi provedbe projekta Knjižnice grada Zagreba i grad Zagreb omogućili su svoj djeci i mladima do 15 godina starosti besplatan upis u mrežu knjižnica. Upravo će ovaj potez uvelike olakšati pristup knjigama, a tome svjedoči i čak 13 tisuća novih članova na dječjim odjelima knjižnica od početka godine.

Čitanje kao navika

Kako bi čitanje djeci zaista s vremenom postalo aktivnost u kojoj će uživati i vidjeti sve njene prednosti, velik utjecaj imaju i roditelji. Upravo bi oni trebali dijete upoznati s čitanjem i poticati ga da kroz knjige otkriva jedan sasvim novi svijet.

Svrha projekta je razviti naviku čitanja kod djece od samog rođenja, kako bi razvili predčitačke vještine te pozitivno utjecali na njihov emocionalni razvoj, poticanje mašte i kreativnosti, poboljšavanje pažnje i jačanje samopouzdanja.

Druženje s djecom i predstavljanje projekta

Knjižnica Augusta Cesarca bila je mjesto službenog predstavljanja projekta, na kojem su sudjelovali ravnateljica Knjižnica Grada Zagreba Davorka Bastić, gradonačelnik Milan Bandić te glumci Ana Vilenica i Ivica Pucar.

Davorka Bastić istaknula je koliko je pomoć Grada Zagreba i do sada značila u realizaciji velikog broja projekata Knjižnica Grada Zagreba. Samo u protekloj godini organizirano je 23 tisuće različitih programa za djecu i mlade, koji su okupili više od 155 tisuća posjetitelja.

Gradonačelnik Bandić istaknuo je kako je i Gradu cilj do polovice godine u knjižnice upisati što veći broj djece. Nakon obraćanja, zajedno s ostalim gostima, gradonačelnik je okupljenim mališanima pročitao jednu priču.

Prema odluci Gradske skupštine Grada Zagreba, pravo na besplatan upis u Knjižnice grada Zagreba imaju djeca od rođenja do konca kalendarske godine u kojoj navršavaju 15 godina života, a koja imaju prebivalište na području Grada Zagreba.