Iako se u svijetu od svojih početaka profilirao kao festival umjetničke animacije, nastojeći educirati publiku o animiranom mediju kao području kreativnog stvaralaštva koje nadilazi simpatičan termin “crtić”, Animafest Zagreb nije nikada zaboravljao na svoje mlade i najmlađe posjetitelje.

Ne podilazeći im crtanim filmovima glavne struje često upitne kvalitete, nudio im je kvalitetne filmske sadržaje prilagođene njihovu uzrastu, zabavne i poučne radionice, pa čak i kazališne predstave te druženja u zagrebačkim parkovima. Gotovo da ne treba posebno isticati kako će stoga i Animafest Zagreb 2017. posebnu pažnju posvetiti upravo djeci i roditeljima.

Središnji program za djecu i mlade

Natjecanje filmova za djecu kojem će predsjedati dječji žiri;

Obiteljski program idealan za djecu u pratnji roditelja koji čine: izbor ruskih bajki adaptiranih u animirane filmove, tri programa kratkometražnih filmova (5+, 7+ te Grubzon i Grubzončica – The Gruffalo), prekrasni dugometražni film Long Way North o istraživanju Sjevernog pola te izbor filmova s Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih Varaždin (VAFI);

Radionicu animacije za djecu pod vodstvom afirmiranog animatora/ice;

Animafest u Vašem kvartu koji, s ciljem približavanja animacije većem broju djece, dovodi besplatne festivalske projekcije u kulturne centre zagrebačkih četvrti.

Među najboljim, najnovijim, svjetskim i hrvatskim animiranim filmovima medijska psihologinja Martina Peštaj, urednica u Dječjem i omladinskom programu Televizije Slovenije, svrstala je radove u četiri dobne kategorije (4-7, 7-10, 10-14 i 14+) koje su jasno naznačene uz svaki film. Važno je istaći kako su uz filmove Programa za djecu i mlade, djeci na taj način prilagođeni i odabrani filmovi iz drugih programa kao što su Tema: strip i animacija ili Veliko i Studentsko natjecanje.

Glavni događaj Programa za djecu i mlade – Natjecanje filmova za djecu

Međunarodna konkurencija broji 47 filmova iz svih krajeva svijeta. Ovogodišnji izbor u središte postavlja djevojčice i dječake koji u sebi nenadano otkrivaju snagu za promjenu svijeta koji ih okružuje.

Prvi program (4 – 7 godina) pun je nježnih priča o prijateljstvu mladih junaka koji se hrabro te uz pomoć sitnih trikova i velikog srca nose s vragolastim automobilom (Koyaa – Nestašni autić), noćnim sjenama (Misho & Robin “Kampiranje”) i gladnom gusjenicom (Ptičica i gusjenica). Neke od junaka ovih filmova, prije svega hrvatskih i slovenskih autora poput Ivane Guljašević, Kolje Sakside, Grege Mastnaka, Denisa Alentija i Vjekoslava Živkovića, najmlađi posjetitelji Animafesta već poznaju i zacijelo će se razveseliti njihovim novim pustolovinama. Ovi radovi prije svega omogućuju gledateljima da se užive u protagonista koji im najviše odgovara, što je u predškolskom razvojnom razdoblju i najvažnije.

Filmovi za mlađe školarce (7 – 10 godina) nose jednostavnu, ali vrlo važnu poruku: Svi smo različiti, a opet smo isti (We Are Different Yet We Are The Same). I u ovom programu nalazimo snažne junake: djevojčicu koja bojama oživljava crno-bijeli svijet (Uka) ili spaja zvijezde poput točkica (Spajanje točkica), dječake koji pobjeđuju oluje (Zvijezde) ili ptice koje od lasice nastoje spasiti svoje opasno nagnuto drvo (Lasica). Važna je i uloga odraslih, koji djecu zovu iz svemira (Priča iz svemira), s njima crtaju ili odlaze na službeni put (Ami). U ovom programu prikazuje se i Hedgehog’s Home (Ježeva kuća, Kanada/Hrvatska) Eve Cvijanović – stop animirana adaptacija poeme Branka Ćopića s izvanrednom stop animacijom filcanih lutaka.

Treći program (10 – 14 godina) sadrži mnogo za taj uzrast primjerenog humora i akcije, kao i pravu voćnu bitku (Voće). Neki junaci iznova otkrivaju ljepotu prirode na koju su u svakodnevnom životu, okruženi modernom tehnologijom gotovo zaboravili (Duboko pod zemljom; Vrt). Drugi pak pronalaze svoj pravi identitet i suočavaju se s vlastitim posebnostima, koje ih čine drukčijima i upravo zato prekrasnima (Odd je jaje; Rumena). U brazilskom filmu Kraj reda svjedočimo i jedinstvenom grafičkom stilu tamošnjeg starosjedilačkog stanovništva.

Program za mlade (14 +) opsežan je i raznolik, no filmovima su zajedničke mladima bliske i važne teme poput pitanja života i smrti (Ostaviti trag), izgradnje samopoštovanja (Nevidljivi zidovi: priče o nesigurnosti), spoznaje vlastitih granica i snage za koju ni sami ne znamo da je posjedujemo, svjetova mašte (Elena i sjene), aktualnih zbivanja (Kada čujem pjev ptica), želja i čežnji, crtica iz znanosti (Ampersand) i sjećanja (Pisma; Oproštaj). Kao šlag na tortu dolazi i obilje pogođenog humora.

Sve u svemu, ovogodišnja filmska berba u Natjecanju filmova za djecu raznolika je: ponekad oduzima dah, ponekad je malo tužna, ali je u najvećoj mjeri vrlo zabavna – baš kao i naš život. Svi filmovi nose poruke koje će djecu i mlade inspirirati i okrijepiti na njihovom putu kroz umjetnost animiranog filma i život u cijelosti.

I ove godine najdraži obiteljski kino-piknik

Čak pet izdanja ovogodišnjeg Animafest Open Aira – najdražeg zagrebačkog obiteljskog kino-piknika, nezaobilazne vikend-destinacije djece i roditelja koja u najljepšim parkovima našega grada nudi sjajnu festivalsku atmosferu i prije negoli Animafest službeno započne – očekuje djecu i odrasle u parkovima Zrinjevac, Ribnjak i Art Park (Gradec).

Besplatne projekcije, najbolji hrvatski i svjetski animirani filmovi, radionice i predstave za najmlađe i 2017. spremni su za brojne dekice i košarice. Prikazuju se Animafestovoj publici dobro poznati i nagrađeni filmovi Perzepolis, Avril i izmišljeni svijet, Čarobna planina i Kraj igre, a novost je suradnja s Art Parkom, revitaliziranim gradskim prostorom smještenim između Tomićeve ulice, Ilice i Strossmayerovog šetališta u kojem su Udruga Pimp My Pump i street art studio Lapo Lapo pokrenuli ljetni festival.

Iznenađenje Animafesta 2017. – animacikliranje gradskim ulicama!

Naposljetku, pun iznenađenja, Animafest Zagreb 2017 predstavlja i crtano-rekreativnu novost – animacikliranje gradskim ulicama! Riječ je o neodoljivom spoju animacije i pedaliranja, pokretnih projekcija i audiovizualno-fizičkog događaja kakav Zagreb još nije iskusio. Animacikl se sastoji od dvosatne vožnje gradom u sumrak u koloni koju predvode četverocikli opremljeni projektorima koji na taj način cijeli grad pretvaraju u Animafestovo platno. Prikazuju se već klasični, višestruko nagrađivani filmovi tematski vezani uz bicikle: Susret u Bellevilleu, Moj Moulton i ja, Velodrool te Otac i kći.

Detaljan program festivala pratite na stranici Animafest.hr.