Osnovna škola Vladimir Nazor iz Škabrnje osvojila je glavnu nagradu od 100 tisuća dolara u projektu Sretna škola plave ekonomije čije je finale održano u Abu Dhabiju. I to kao jedna od tri europske škole među 370 prijavljenih u kategoriji europskih škola, što je veliki uspjeh.

Riječ je o prestižnoj nagradi za koju se jako malo zna u Hrvatskoj, a u rangu je s Nobelovom nagradom. U Abu Dhabiju su bili uz bok najvećima, a čestitali su im i nobelovac koji je izumio led rasvjetu i veliki Google koji su nagrađeni u drugim kategorijama.

Novcem od nagrade planiraju instalirati na školski krov 40 solarnih panela i tako smanjiti račune za struju i grijanje, ali i konačno u školi dobiti toplu vodu.

Cilj je bio da implementacijom ovog projekta kroz isporuku viška električne energije škola ima benefite koje može uložiti u podizanje pedagoškog standarda, opremanje učionica, ističe ravnatelj škole Marin Pavičić.

Za školsku kuhinju i maslinarsku zadrugu koja proizvodi vlastito eko ulje kupit će vozilo na solarni pogon. Pomoć su mi ponudili i zadarsko Sveučilište i županija. Ali ih žalosti što iz Ministarstva obrazovanja nisu dobili ni čestitku.