U moru novih crtanih filmova koji su nam danas u svakom trenutku na raspolaganju i koje gledaju neke druge generacije klinaca, složit ćete se da vas ipak ponekad uhvati nostalgija za davnim vremenima i dobrim starim crtićima zbog kojih se trčalo doma da bi se pogledala omiljena epizoda prije “Dnevnika”. Vratimo se stoga malo u prošlost i prisjetimo se svi zajedno, danas već pomalo zaboravljenih crtića zbog kojih smo bili prikovani uz male ekrane.

Štrumpfovi

Crtić poznatog studija Hanna-Barbera nastao po belgijskom stripu autora Pierrea Culliforda, znanog još pod pseudonimom Peyo. Štrumpfovi su bili mala, plava bića koja su živjela u u kućama nalik na gljive u jednoj šumi negdje u Europi. Najveći neprijatelj im je bio zli čarobnjak Gargamel, kojemu je cilj bio uništiti Štrumpfove ili ih zarobiti dovoljan broj kako bi od njih napravio napitak za pretvaranje običnog metala u zlato. Zanimljiv je i govor Štrumpfova gdje se pojedinim riječima dodaju prefiks “štrumpf”, ali značenje ostaje isto (npr. “Osjećam se štrumpfastično!”).

štrumpfovi

Foto: Screenshot

Nik Praskaton

Najpoznatiji crtani detektiv na ovom području definitivno je bio i ostao Nik Praskaton, prepoznatljiv po svom zelenom, kariranom odijelu, kapi i luli. Nik se pri rješavanju slučajeva nije služio nikakvim posebnim napravama nego se isključivo oslanjao na svoje mentalne sposobnosti, točnije odličnu moć deduktivnog zaključivanja. Mnogi su slučajevi aludirali na političke afere koje su se u tom periodu zaista i događale u SR Njemačkoj. Istoimeni crtani fim je preveden na razne jezike, a na našim prostorima pamtimo ga uglavnom po frazi: “Kombiniram…” koja se nerijetko i danas primjenjuje kada se treba nečega dosjetiti ili nešto zaključiti.
nik praskaton

Foto: Screenshot

Profesor Baltazar

Bal- Baltazar, svi se rado sjećamo, dobro znane melodije koja bi nas sve prikovala za televizore neposredno prije središnjeg Dnevnika. Profesor Baltazar bio je znanstvenik, dobroćudan ljubitelj prirode i svih živih bića, zaštitnik, borac za dobro i protiv zla, ekolog, promicatelj tolerancije, mira i ljubavi, duhovit, maštovit, uslužan i požrtvovan. Pomoću stroja koji je proizvodio čudesan napitak, profesor Baltazar redovito je pronalazio maštovita rješenja za nevolje građana Baltazargrada, a svaka epizoda crtanog filma krila je univerzalnu poruku koja je djeci pomagala da postanu bolji ljudi. Otac lika profesora je Zlatko Grgić, za ime je zaslužan Pavao Štalter, a za naraciju Zlatko Crnković. Više od 30 zemalja je otkupilo Profesora Baltazara, a najpopularniji je bio u Skandinaviji.

prof.Baltazar

Foto: Screenshot

Sport Billy

Dječak poi menu Billy, potjecao je s planete Olympus, a sa svojim prijateljima, djevojčicom Lilly i psom Willyjem, putovao je diljem Zemlje kako bi svugdje promovirao prijateljstvo i sportski duh. U svojim zanimljivim putovanjima služio se svojim “super-sakom”, čarobnom sportskom torbom iz koje je izvlačio razne predmete. Billyjevi glavni neprijatelji bili su zla svemirska kraljica Vanda i njezin pomoćnik, patuljak Alojz. Vanda je mrzila sve sportove i u svakoj ih je epizodi pokušavala uništiti, a Sport Billy je u tome svaki put uspio spriječiti.

sport billy

Foto: Screenshot

Gogs

Snimljeni u claymation tehnici (stop motion tehnika gdje su glavni likovi napravljeni od gline), Gogsi su bili jedna od najzabavnijih animiranih serija koja se pojavila na našoj televiziji. Serija je kroz trinaest epizoda pratila pomalo glupavu prethistorijsku obitelj koju su činili senilan i tvrdoglav djed lagan na svojoj batini, lijeni otac koji u slučaju opasnosti neće oklijevati da trčeći napusti svoju obitelj, majka koja će prebiti svakoga tko zaprijeti njenoj obitelji, sin koji je bez premca najgluplji član obitelji, kćer čije ideje su daleko ispred njenog vremena zbog čega ju nitko ne razumije te mala beba koja je ustvari najhrabrija od svih njih. Serija je također uključivala puno šmrkalja i ostalih tjelesnih izlučevina.

gogs

Foto: Screenshot