“Sportski život letećeg Martina” knjiga je s kojom se velik broj djece po prvi susreće u osnovnoj školi. Roman Dubravka Jelačića – Bužimskog prvi je puta objavljen 1990. godine, i veoma se brzo našao na popisu lektire mnogih osnovnih škola. Ove jeseni knjiga će dobiti svoje jedanaesto tiskano izdanje. Roman je to za djecu i mlade, koji kombinira više elemenata – od svakodnevnih briga svakog tinejdžera, pa do nadnaravnih sposobnosti.

Upravo je ova bezvremenska priča poslužila kao idealan predložak za novu predstavu kazalište Mala scena. Ovo malo zagrebačko kazalište još jednom s ponosom može reći kako je postalo dom jednoj velikoj predstavi.

Svim klincima priča je vrlo vjerojatno dobro poznata. Petnaestogodišnji Martin živi s djedom i papagajem Falstafom. Većinu vremena zaokupljen je tipičnim tinejdžerskim problemima – školom, ljubavi i zabavom. Ima djevojku Veroniku koja, uz školu, predano uči svirati violinu.

Međutim, Martin skriva jednu tajnu. Osim običnog školarca, on je i velik sportski talent! Može skočiti u dalj ili u vis više od ijednog profesionalnog sportaša. I dok s Falstafom svakodnevno uživa u trčanju, skakanju i igri u obližnjoj šumi, stvari se malo zakompliciraju. Njegov talent uočili su ljudi iz Državnog centra za fizičku kulturu. Predvođeni nasilnim Dabom, odluče prisiliti Martina da sudjeluje na velikim natjecanjima. Sve kako bi oni mogli od njega profitirati.

 

Dolaskom u Centar, Martin ne uspijeva skočiti onako kao što to inače s lakoćom radi. I tu kreću ozbiljni problemi, budući da je Dabo uvjeren kako to namjerno radi. Martina tada izlažu raznim pritiscima i ucjenama, od toga da Veronika doznaje da je dobila stipendiju za odlazak na školovanje u Beč. Stvari eskaliraju kada Dabo i njegov suradnik Lobo ubiju Falstafa, a Martinovog djeda istuku.

Uvidjevši kako se ne isplati dalje suprotstavljati, Martin odluči nastupati na prvenstvu. No, na kraju se istovremeno pita da li će se i on jednog dana, kad odraste, pretvoriti u takvu osobu, koja ne preza pred ničime kako bi došla do cilja.

martin1

“Sportski život letećeg Martina” na daske Male scene postavio je redatelj Ivica Šimić. Glumačka postava koju čine Jan Novosel, Mirel Huskić, Paško Vukasović, te Dubravka Lelas odlično se snašla u ovoj jednosatnoj predstavi.

Unatoč vrućini koja je prevladavala u kazalištu, glumci su s lakoćom održavali dinamičan tempo tijekom cijele predstave. Skakanje i trčanje po pozornici nisu predstavljali nikakav problem za Jana Novosela koji je izvrsno dočarao lik Martina, ali se istovremeno s lakoćom prebacio u ulogu znatno grubljeg šefa iz Centra za fizičku kulturu. Mlada glumica Dubravka Lelas jednako se dobro uživjela u ulogu Veronike, ali i papagaja Falstafa.

martin2

“Sportski život letećeg Martina” predstava je namijenjena djeci starijoj od deset godina, ali i odraslima. Riječ je o bezvremenskoj priči s kojom se svatko može poistovjetiti. Naravno, teško da ćemo imati nadnaravne sposobnosti skakanja, no to ovdje nije poanta. Ova priča nosi poruku kako se svatko može naći u teškoj situaciji u kojoj će morati birati do čega mu je zaista stalo. Činjenica je kako se djeca danas sve ranije susreću sa situacijama koje bi trebale biti „rezervirane“ samo za odrasle. Možda će im upravo ova interpretacija bezvremenskog romana pomoći u suočavanju s njima.