O emocijama se u dječjem kazalištu priča mnogo, ali rijetko kada izravno i temeljito. Ivica Boban stoga je glasno progovorila o temeljnim ljudskim osjećajima i razlozima zbog kojih ih prečesto zatomljujemo i time djeci pružamo sasvim pogrešan primjer. Ovo je predstava za roditelje i djecu kao i odgojitelje, učitelje i sve one koji ne znaju prihvatiti, izraziti i suočiti se s onim što osjećaju.

Kako bolje prikazati lepezu emocija nego uz pomoć simpatičnih klaunova. Četiri glumca kroz klaunovske gegove i jednostavne priče prikazuju različite situacije koje prate određene emocije. Najčešće su to događaji bliski djeci i njihovim roditeljima pa se tako osnovni osjećaji poput ljutnje, sreće, tuge te složeniji kao što su ljubomora i sram djeci približavaju kroz svakodnevne situacije.

Predstava je interaktivna i razumljiva, iako je sadržajno kompleksna. Glumci skaču iz uloge u ulogu i djeci objašnjavaju kako je sasvim u redu pa čak i poželjno svaku emociju prihvatiti i u skladu s njom reagirati onako kako nam u tom trenutku dođe. Roditelji često zatomljuju emocije, kako svoje, tako i emocije vlastite djece koja se s vremenom počinju osjećati krivima zbog osjećaja koji uzrokuju „nepodobne“ reakcije.

Također, glumci s djecom razgovaraju o tome kako je svaka emocija individualna te je tako prihvaćamo i doživljavamo. Nečiji je sram malen pa se ni ne primijeti dok se netko drugi zarumeni u obrazima, zanijemi i ne može se pomaknuti s mjesta od srama.

Klaunovi prolaze kroz niz situacija dajući uvid i dva ili više mogućih izlaza. Predstavu zaključuju zanimljivim, kreativnim rješenjem u kojemu svoje emocije slikaju na papir i putem crteža ih tjeraju na površinu.

Teška tema o kojoj se nedovoljno razgovara na sceni riješena je jednostavnim jezikom, simbolima i slikama bliskim djeci starijoj od četiri godine. Tekst je zanimljiv, humora ne nedostaje, a glazba je vedra i plijeni pažnju. Poželjno je da predstavu pogledaju i roditelji kao i pedagozi koji rade s djecom te učitelji sa svojim razredima.

Predstava igra u Kazalištu Žar ptica.

Naša ocjena:5/5
Igraju: Zoran Pribičević, Jure Radnić, Marija Šegvić, Ivana Boban
Trajanje: 50 min
Dob: 4+