Kad ste zadnji put sa svojim klincima posjetili neki muzej? Ako je vaš odgovor: “Ne sjećam se”, vrijeme je da obavijestite djecu da će ovaj vikend provesti u obilasku važne kulturne institucije. Mi smo za vas izdvojili nekoliko zagrebačkih muzeja koje možete posjetiti i pritom se dobro zabaviti. Osim stalnih postava i izložbi muzeji nude i kreativne radionice i programe, namijenjene upravo za predškolsku i školsku djecu.

Muzej suvremene umjetnosti

Ovaj muzej koji se smjestio u Novom Zagrebu redovito organizira i provodi mnogobrojne edukativne akcije i programe za djecu. Svake subote u edukativnom prostoru Školica, od 15 do 17 sati organiziraju kreativne radionice i igraonice za djecu u koje se mogu uključiti i roditelji. Radionice vode iskusne tete i stričeki, umjetnice i umjetnici, likovni i kazališni pedagozi, plesači, glazbenici, lutkari i mađioničari.

Za stariju djecu, muzejski repertoar nudi niz različitih programa i vodstava. Primjerice, u stručnom vodstvu stalnim postavom MSU-a koji su nazvali “Govorite li suvremenu umjetnost” učenike vode kroz nezaobilazna mjesta, umjetničke pojave i djela koja govore specifičnim jezikom suvremene umjetnosti. Vodstvo traje 45 minuta kao i školski sat. “Mojim očima” naziv je programa na kojem se djeca od 7 do 19 godina na neformalan način vode izložbom “Zbirke u pokretu.” Mladi suradnici Edukacije iz posve osobnog ugla, odabiru nekoliko djela iz postava koja im se sviđaju ili ne sviđaju i govore o svom doživljaju umjetničkih djela, nastojeći potaknuti mladu publiku na reakciju, raspravu ili polemiku. “Vodstvo mojim očima” traje 30 minuta.

Foto: MSU Zagreb/Facebook

Djecu, od 13 do 19 godina mogao bi zaintrigirati i program “Na korak do muzeja” u sklopu kojeg mogu kreirati sadržaje po svojoj mjeri. Iz MSU-a poručuju da imaju slobodne ruke te svoje znanje i kreativnost mogu pokazati u glazbi, plesu, crtanju, slikanju, poeziji, sportu, glumi itd. Oni koji budu najuspješniji, imat će priliku prestaviti se u Muzeju u edukativnom prostoru Školice.

Muzej je mislio i na bolesnu djecu pa oni na bolničkim odjelima mogu uživati u programu “Mobilni muzej” u sklopu kojeg timovi umjetnika, kazalištaraca, plesača i muzejskih pedagoga putuju k njima kako bi im olakšali dane provedene u bolnici.

Hrvatski prirodoslovni muzej

Hrvatski prirodoslovni muzej krije niz zanimljivosti kroz stalne postave i tematske izložbe. U sklopu Mineraloško-petrografskog postava klinci mogu vidjeti tisuće različitih minerala koji su posloženi prema minerološkoj sistematici. Izložene su i zbirke nekih posebno vrijednih minerala koji se rijetko i teško nalaze – dragog kamenja te posebna zbirka, zbirka hijalofana koja je jedinstvena u svijetu. Posebno je vrijedna i zbirka izvanzemaljske materije (meteorita) s kojim bi najmlađi mogli biti oduševljeni.

U ovom Muzeju možete vidjeti i Zoološki stalni postav u kojem su izložene preparirane životinje, većinom iz Hrvatske, ali i svijeta. U zasebnom djelu prikazan je svijet riba i vodenih ekosistema u kojemu se mogu vidjeti morski psi, sabljarke, raže i druge morske ribe našega Jadranskog mora, ali i razne slatkovodne ribe (som, štuka i dr) naših rijeka i jezera. U postavu je uistinu mnogo zanimljivosti, gotovo svaki izložak je atraktivan, primjerice dječja glista, kukci – posebno tropski leptiri, ptice, velike zvijeri, mali sisavci itd.

Foto: Hrvatski prirodoslovni muzej/Facebook

Nerijetko se održavaju i tematske izložbe u kojima se predstavlja muzejski fundus koji nije izložen već se čuva u depoima muzejima. Tijekom tematskih izložaba djeca se mogu upoznati s važnim prirodoslovcima ili zanimljivostima iz hrvatske prirodne baštine i njenom zaštitom. Hrvatski prirodoslovni muzej poznat je i po obilježavanju raznih obljetnica i datuma vezanih za povijest muzeja, primjerice Europska noć šišmiša, Dan planeta Zemlje, Međunarodni dan biološke raznolikosti, Svjetski dan zaštite okoliša te manifestacija Noć muzeja, Valentinovo, Fašnik, Međunarodni dan muzeja.

Muzej iluzija

Ako ste vi i vaši klinci spremni za avanturu, svakako posjetite posjetite Muzej iluzija koji će vam ponuditi vizualno, osjetilno i edukativno iskustvo. Možete se oduprijeti gravitaciji u kosoj sobi, izgubiti se u beskonačnosti Sobe ogledala, poslužiti nečiju glavu na pladnju te se konačno popeti na strop i podvig ovjekovječiti fotografijom u Obrnutoj sobi. Muzej se može pohvaliti i najvećom zbirkom holograma u ovom dijelu Europe. Kroz zabavne i atraktivne varke, vaši klinci moći će naučiti puno o vidu, percepciji, ljudskom mozgu i znanosti. Na samom kraju možete se zaustaviti u prostoru za igru didaktičko-logičkim igračkama i zagonetkama koji će zasigurno zaintrigirati dječje moždane vijuge.

Foto: Muzej iluzija/Facebook

Vaši najmlađi u Muzeju mogu proslaviti i rođendan uz atraktivne i zabavne eksponate, ali i uz iluzionistu koji će zabavu upotpuniti setom trikova, ponuditi svoju pomoć u slaganju didaktičkih igara, mozgalica i slagalica te fotografirati uzvanike.

Hrvatski školski muzej

Muzej je osnovao Hrvatski pedagogijsko-književni zbor 1901.godine te je jedini muzej u Hrvatskoj specijaliziran za područje školstva gdje se prikupila i izložila građa iz daleke prošlosti i sadašnjosti hrvatskog školstva i pedagogije. Klinci, primjerice, mogu vidjeti rekonstrukciju učionice s kraja 19. stoljeća koja vjerno pokazuje izgled ondašnje učionice sa svim sadržajima, od školske opreme, katedre, školskih klupa, školske ploče, do nastavnih učila i pomagala, kao što su računalo, reljefni zemljovid, globus s kompasom te zidne početnice za hrvatski jezik, matematiku, suhi preparati ptica te neizostavne školske pločice od škriljevca. Jedna od zanimljivosti muzeja je i radna soba književnika Mate Lovraka u sklopu koje djeca mogu razgledati njegovu osobnu biblioteku, dokumente, rukopise, pripovijesti i knjige te originalne ilustracije.

Foto: Hrvatski školski muzej/Facebook

Osobitu pozornost Muzej već duže vrijeme posvećuje muzejskoj pedagogiji. Dodatnim radionicama i igraonicama nastoje upoznati djecu s hrvatskom poviješću školstva, odnosno s vrijednim dijelom cjelokupne hrvatske kulturne baštine. Primjerice na radionici “Učimo krasopis” djeca se upoznaju s različitim vrstama pisama (uspravnim, kružnim i kosim), usvajaju osnove krasopisa te rade na pripremljenom nastavnom listiću pod budnim okom učiteljice iz 19. stoljeća. Djeca imaju mogućnost pisanja perom i tintom, a mogu se i obući u uniforme iz vremena nekadašnje pučke škole. “Ženski ručni rad” je muzejska radionica putem koje možete saznati nešto više o različitim tehnikama veza (vezenju križićima, lančanom bodu, ovijencu i dr.) rabljenim u zabavištima i pučkim školama 19. i 20. stoljeća. Ako želite da vaši klinci steknu osjećaj za lijepo i budu uredni, odvedite ih na radionicu “Quiling” na kojoj se može naučiti više o tehnici savijanja papira. Ovom zanimljivom i jednostavnom tehnikom u muzejskoj radionici djeca mogu stvoriti prava mala umjetnička djela: čestitke za blagdane, uskrsna jaja, božićne kuglice, naslovne stranice bilježnica i štošta drugo.