Savez društava Naša djeca Hrvatske organizira 49. dodjelu Nagrade Grigor Vitez književnicima i likovnim umjetnicima za tekst i ilustracije u knjigama za djecu i mladež za književnu produkciju u 2016. godini.

U 2016. godini u konkurenciji je bilo ukupno 92 knjige iz produkcije 28 nakladnika.

Nagrada „Grigor Vitez” najstarija je književna nagrada u Hrvatskoj. Svečanost dodjele Nagrade održat će se u utorak 21. ožujka 2017. godine u 18,00 sati u K.C. Vatroslava Lisinskog no već su poznati dobitnici.

Nagrade Grigor Vitez za 2016. godinu uručit će se:

Ani Đokić za književni tekst za djecu u knjizi „BAO BAOBAB I MALA KIBIBI”
Knjiga u centru, Zagreb

Sanji Pilić za književni tekst za mladež u knjizi „POŠALJI MI PORUKU!”
Mozaik knjiga, Zagreb

Ani Kadoić za ilustracije za mlađu dob djece u slikovnicama “ŠTO RADE ODRASLI” i “PETAR I TRAMVAJ”
Kašmir promet, Zagreb
i
Marseli Hajdinjak za ilustracije za stariju dob djece u slikovnici “SLAVUJ”
Golden marketing-Tehnička knjiga, Zagreb

Uz nagrade dodjeljuju se i Pohvale Nagrade „Grigor Vitez” za 2016.:
• Vandi Čižmek za autentične ilustracije u „Sirup protiv mačjeg kašlja“, Semafora, Zagreb i „Kumarov san“, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Zagreb.
• Ivani Guljašević za ilustracije u slikovnicama „Zaljubljeni žabac“ i „Bo-tuov bubanj“, Igubuka, Zagreb i u slikovnici „Alma dimnjačarka“, Mala zvona, Zagreb.
• Tihomiru Horvatu za suvremeno književno oživljavanje Sigetske bitke u romanu za mlade „Mali ratnik“, Društvo hrvatskih književnika, Zagreb.
• Igoru Knižeku za tekst u knjizi „Legenda o Hani i ratnicima Sedmog mora“, Sipar, Zagreb – za promicanje umjetničke bajke s elementima hrvatske tradicije i narodne baštine.
• Željki Mezić za ilustracije u slikovnicama „Što ću biti kad odrastem“, Mozaik knjiga, Zagreb, „Toplo švedsko more“, Semafora, Zagreb i „Zagrljaj“, Knjiga u centru, Zagreb.
• Posthumna pohvala Nadi Mihelčić za tekst u knjigama „Plavo staklo“ i „Pričice i pjesmice iz daleke Afrike“, Semafora, Zagreb – za promicanje humanosti, tolerancije i različitosti u književnosti za djecu i mladež.
• Tomislavu Torjancu za ilustracije u slikovnici „Ogledalce“ Grigora Viteza, Mozaik knjiga, Zagreb.
• Ivanu Vitezu za ilustracije u knjizi „S indijanskim plemenom Kroatana 1. i 2. dio“, Alfa d.d., Zagreb.
• Piki Vončini za ilustracije u knjizi „Mačke“, Mala zvona, Zagreb i „Četiri godišnja doba“, Mozaik knjiga, Zagreb.
• Aljoši Vukoviću za zbirku dijalektalnog haiku „… i nikad više (šibenski haiku za Zvonu i Iku)“, Naklada Panda, Zagreb – za promicanje vrijednosti haiku i dijalektalne poezije u književnosti za djecu i mladež.
• Pohvala Hrvatskom društvu književnika za djecu i mlade za velik doprinos i afirmaciju književnosti za djecu i mlade.

Odluku o dobitnicima nagrada i pohvala Nagrade „Grigor Vitez” za 2016. godinu donijelo je Stručno povjerenstvo u sastavu: Ludwig Bauer, književnik, predsjednik Povjerenstva, doc.dr.sc. Marina Gabelica, dopredsjednica Povjerenstva, Andrea Petrlik Huseinović, ilustratorica, Sanja Polak, književnica, Snježana Krpes, prof. dipl. komparatist, tajnica Nagrade i Marina Žilić, mag. komparativne književnosti, koordinatorica Nagrade.