Prvi Lego set na tržištu se pojavio davne nam 1954. godine. Iako je od tada prošlo više od 60 godina, popularnost kockica ne pada. Čak dapače, raste, a ljubav prema “Legićima”, kako ih od milja znamo zvati, dijele i djeca i odrasli.

Lego kockice potiču razvoj mašte, finu motoriku te pružaju neprekidan izvor zabave. Jedina su igračka na tržištu koja ne poznaje dobnu granicu ni spol.

Spontana ideja

S “Legićima” se voli igrati i sin Kristine i Božidara Runje, vlasnika prvog internet servisa za najam Lego kockica u Hrvatskoj – Kockoteka.hr. Na ideju su došli sasvim spontano, u igri s djetetom.

“Primijetili smo da dijete u procesu odrastanja zapravo mijenja Lego teme s kojima se igra, a stari setovi i sakupljene kockice postaju pravi problem za roditelje”, napominju iz tima Kockoteka.hr, u kojem se nalazi i Dubravko Ranogajec, kreator internet aplikacije, zadužen za njeno održavanje i nadograđivanje.

Simpatični trojac ističe da su uvođenjem ove aplikacije riješeni svi problemi s kojima su se roditelji i djeca znali susretati. Ne moraju više nepotrebno skladištiti kockice, omogućen im je najam skupljih setova za samo dio njihove cijene, a nestala je i razlika kupovne moći roditelja.

Dva pretplatnička modela

Internet servis funkcionira na principu liste želja. Nakon što se korisnik registrira, odabere pretplatnički model i postane član, idući korak je popunjavanje liste želja s minimalno pet setova. Čim bilo koji set s liste postane dostupan (za sada je prosjek 12 sati), korisnik zaprima e-mail poruku kojom može potvrditi dostavu seta s liste želja, ili odbiti dostavu.

Ukoliko odbije dostavu, čim idući set s njegove liste postane dostupan, ponovno će mu se ponuditi idući set na najam. Nakon što korisnik potvrdi zaprimanje seta, šalje se kurirskom službom na kućnu adresu.

“Pri povratu seta, sve kockice se kontroliraju po kataloškom broju, te se upotpunjuju zamjenskim kockicama ukoliko se uoči manjak kockica”, ističu osnivači Božidar Runje, Kristina Kraljević Runje i Dubravko Ranogajec te dodaju da se sve kockice čiste i dezinficiraju prije slanja idućem korisniku.

Nema ugovorne obveze

Trenutno u ponudi imaju više od 160 setova za sve dobne skupine, a od onih najpopularnijih imaju i više primjeraka. Setovi se mijenjaju, ovisno o trendovima i željama korisnika.

Trenutno nude dva pretplatnička modela, osnovni najam od jednog lego seta uz pretplatu od 150 kn mjesečno te napredni, do dva lego seta mjesečno uz pretplatu od 200 kn. Ne postoji ugovorna obveza, što znači da korisnik može aktivirati i deaktivirati uslugu kada god poželi, a minimalni period korištenja je mjesec dana.

Nadogradnja postojećeg sustava

U Kockoteki.hr također razmišljaju o potencijalnoj nadogradnji sustava, pa su trenutno usredotočeni na pripremu novog pretplatničkog modela koji će imati povoljniju cijenu, s manjim izborom u odnosu na postojeće modele.

Punom parom rade i u Lego Grupi koja je tržištu ponudila Mindstorm, kojim se omogućuje slaganje i programiranje robota. Ukoliko bude potrebe i interesa, napominju iz Kockoteke.hr ovaj najnoviji edukacijski set, moći ćete vrlo brzo posuditi i na internet servisu. Čini se da je popularnim “Legićima” samo nebo granica.