Neodoljiva književna poslastica, ukusnog naslova i još ukusnije priče osvojila je srca djece diljem svijeta, a vrijeme je da se za nju malo više čuje i u našoj zemljici. Slikovnica propitkuje važnost stalnog obnavljanja prijateljstva kao i potrebu za promjenama, prilagodbama koje svaki kvalitetan odnos zahtjeva. Idealna je za djecu koja počinju sklapati prva prijateljstva kao i za starije koji ponekad trebaju podsjetnik za recept dobre, prijateljske juhice.

U dotrajaloj kolibi neke šume živjeli su mačak, vjeverica i patak. U njihovom su vrtu rasle bundeve koje su svakodnevno koristili za najslađi obrok u danu – juhu od bundeve. Rutina priprave jela funkcionirala je sasvim dobro, a onda je patak jednog dana zaželio miješati juhu umjesto vjeverice, ne slutivši da će pokrenuti veliku raspravu.

Razbijanje kolotečine zasmetalo je patkovim sustanarima pa ih je napustio. Zabrinuti mačak i vjeverica shvatili su da je potpuno nebitno tko će miješati juhu jer je zajedništvo koje ona održava važnije od bilo kakvih redoslijeda i uloga.

Ova predivna slikovnica djelo je Helen Cooper, a idealna je za sve uzraste. Živopisne ilustracije šume, kolibe, likova kao i vinjetice koje krase jednostavan, ali poučan tekst, čine ovu priču pravim malim remek djelom umjetnosti i životne filozofije.

A podsjetnik da je prijateljstvo vrijednije od svake navike te da je upravo zapuštanje odnosa i prepuštanje kolotečini najveći razlog propadanja mnogih vrijednih veza, lekcija je koja treba zapravo svakome od nas.

Dob:3 +
Napisala i ilustrirala: Helen Cooper
Nakladnik:  Golden marketing-Tehnička knjiga
Cijena: 90 kn