Bajkovita, pitoreskna, zlatna i hrabra Slavonija i Baranja nudi mnoštvo zanimljivih lokaliteta na kojima biste mogli provesti trenutke koje ćete pamtiti cijeloga života. Donosimo vam niz prijedloga za idealne obiteljske izlete u kojima će uživati i veliki i mali.

 

Bajkovita Brodsko-posavska županija

Slavonski Brod smjestio se na sjevernoj obali rijeke Save, najmnogoljudniji je grad Brodsko-posavske županije i ima bogatu prošlost o čemu svjedoče brojni povijesni dokazi. Jedna od zanimljivosti je i jedina pronađena zemunica za ukope u Europi, što upućuje na postojanje razvijenog prapovijesnog naselja. Od kulturnih znamenitosti važno je istaknuti Brodsku tvrđavu koja predstavlja spomenik nulte kategorije te po svojoj veličini spada među najveće fortifikacijske spomenike u Hrvatskoj ali i u Europi. Osim Brodske tvrđave u gradu se posebno ističe svojom ljepotom i kulturnom vrijednošću franjevački samostan sagrađen krajem 17. stoljeća, također spomenik nulte kategorije. Franjevci su u Brodu osnovali i prvu školu 1709. godine tako da su osim duhovne službe vršili i važnu prosvjetiteljsku dužnost u gradu o čemu svjedoči do danas očuvana vrijedna knjižnica franjevačkog samostana. Malo je poznato kako je gradski Trg Ivane Brlić-Mažuranić s kojeg se pruža predivan pogled na rijeku Savu, zapravo površinom najveći trg u Hrvatskoj. Na samom trgu se nalazi i kuća spomenute Ivane Brlić-Mažuranić, naše najpoznatije dječje spisateljice koju svakako posjetite. Nedaleko od trga nalazi se i predivno uređeno te ujedno i najveće gradsko šetalište uz rijeku Savu u Hrvatskoj koje Brođani nazivaju „Kej“.

Nova Gradiška je drugi grad u Brodsko-posavskoj županiji i osim malene ali lijepe urbane jezgre Nova Gradiška okružena je i predivnom prirodom u kojoj se nalaze čak dva rezervata šumske vegetacije na Psunju, Muški bunar te Prašnik. Želite li osjetiti dašak prošlosti, nedaleko od Nove Gradiške nalaze se Cernik i Strmac, dva manja mjesta koja je važno spomenuti. Cernik je svojevrsno predgrađe Nove Gradiške u kojem se nalazi kaštel koji je u 17. stoljeću pregrađen u dvorac te barokni franjevački samostan i barokna crkva sv. Petra. Mjesto je u vrijeme turskih osvajanja ovih krajeva, tijekom 16. i krajem 17. stoljeća predstavljalo sjedište sandžaka. Turska česma koja se i danas nalazi pred dvorcem govori posjetiteljima o tim burnim vremenima.

 

Pitoreskna Požeško-slavonska županija

Slavljenje tradicije i njegovanje izvornih priča koji privlače posjetitelje željne autentičnog iskustva najveće su odlike ovoga kraja. Za zanimljiv i poticajan obiteljski izlet predlažemo vam LIDAS- Lipanjski dani amaterskog stvaralaštva. Na LIDAS-u u koji organizira grad Pleternica možete uživati u nastupima najmlađih talenata koji nastupaju od 13.-14. lipnja 2016. Ako se obitelj zaželjela dobrog ribljeg paprikaša, predlažemo da se priključite Fišijadi koja se održava 19. lipnja i broji gotovo 100 sudionika. Punog želuca na LIDAS-u možete razgledati i mnogobrojne likovne kolonije i nezaobilazne izložbe rukotvorina koje prezentiraju etnološko bogatstvo ovoga kraja. Ako ste ljubitelji plemenitih životinja, vi i vaši klinci nećete ostati ravnodušni kad vam kažemo da možete “skoknuti” i na Međunarodni konjički turnir koji se održava od 26. do 28. lipnja 2016.

U požeško-slavonskoj županiji smjestio se i grad Lipik, poznat po termalnom lječilištu, gdje je u 19. i početkom 20.st. bio termalni centar europske aristokracije. Godine 1886. sagrađene su rimske, mramorne i salonske kupke, gdje se i danas može uživati u mramornim i bisernim kupkama. Lipik je daleko poznat i po ergeli Lipicanaca osnovanoj 1843. godine, domu šezdeset predivnih lipicanaca.

Aktivni odmor sa svojim klincima djelomično možete “odraditi” i na Papuku koji je 2007. godine dobio status geoparka kao prvo takvo područje u Hrvatskoj, a u ponoru Uviraljka zabilježeno je čak 11 vrsta šišmiša što je i najveći broj vrsta šišmiša ikad zabilježen u kojem podzemnom objektu u Hrvatskoj.

Park šuma Jankovac jedna je od najljepših gorskih dolina na sjevernim obroncima Papuka, okružena stoljetnom bukovom šumom, ujedno i poznato planinarsko izletište s poučnim stazama, potocima i jezerima te špiljama, slapovima i oko 1.200 vrsta flore i faune. Paragliding, sportsko penjanje, jahanje, bicikliranje, svatko će ovdje pronaći nešto za sebe.

 

Zlatna Osječko-baranjska županija

Park Prirode Kopački rit najveće je i jedinstveno poplavno područje ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi. Preporučamo da krenete na izlet odmah nakon doručka jer je doživljaj u Parku prirode puno intenzivniji ujutro i ne zaboravite ponijeti zaštitna sredstva protiv komaraca. Imate mogućnost iznajmiti svog vodiča, a lovačke priče vodič prilagođava djeci dok iznad vas lete rode, čaplje, gnjurci, sokolovi, škanjci i ostale ptice. U baranjskoj oazi stotina rijetkih i zaštićenih vrsta ptica, riba i divljači, dočekat će vas još jedna zanimljivost – hotel za kukce. Pčele su najbrojniji gosti, a slijede bubamare, mravi, komarci, obadi, ose, pa čak i jelenak koji nije karakterističan stanovnik močvare nego šume. Posjetitelji mogu i posvojiti pticu, dati joj ime, nazvati je svojom i na taj način pomoći njezinoj zaštiti. Posvojenje primjerice sive čaplje iznosi 100 kuna, a onih rijetkih vrsta, pout crne rode 10 000 kn. Obavezno posjetite i dvorac Tikveš jer se u blizini nalazi edukativni centar (izložba ptica i kukaca, suvenirnica i edukativni film).

Nakon Drugog svjetskog rata, dvorac je bio jedna od predsjedničkih rezidencija Josipa Broza Tita, a u njemu su odsjedali mnogi svjetski političari koji su dolazili u lov. Danas taj kompleks služi novoj namjeni kao Europski centar za okoliš. Biti u Slavoniji i vidjeti samo jedan dvorac je kao da odete na more i ne okupate se. Stoga obavezno svratite do Donjeg Miholjca u posjet starom dvorcu koji podsjeća na Disneyev dvorac. Dvorac Prandau – Mailath, stari dvorac, sagrađen je 1818. godine za vlastelinsku obitelj Prandau, a danas je dvorac sjedište donjomiholjačke gradske uprave i nažalost ne može se razgledati unutrašnjost, ali impozantan vanjski izgled uz brojne kule, balkone i terase sigurno će vam ostati u sjećanju. Oko dvorca se nalazi perivoj i šetnica povezana s lovačkom vilom ladanjske arhitekture pa možete uživati u prirodi.

U Osijeku, najvećem slavonskom gradu možete posjetiti Zoološki vrt u kojem su atrakcija žirafe, a zanimljiva je i nastamba s lavovima gdje ulazite u džip kao na safariju. Možete se prošetati Tvrđom (od Zoološkog vrta pređete skelom) i provozati kočijom po centru grada. U Perivoju kralja Tomislava postoje dva dječja igrališta gdje će i Vaši mališani doći na svoje.

 

Hrabra Vukovarsko-srijemska županija

Tamo gdje Dunav ljubi…. tamo je Vukovar, iz dana u dan sve ljepši. Odakle krenuti? Za odrasle, djecu i obitelji koji žele doživjeti nešto novo, lijepo i zanimljivo Muzej vučedolske kulture nudi novi svemir otkrića i inspiracije. Svaka prostorija tematski je obrađena, a teme su: geološki položaj Vučedola, nastanak kulture, dolazak Indoeuropljana, stočarstvo, zemljoradnja, lov i ribolov, naselje, vučedolska kuća, tkanje i odjeća, zanati i obuća, metalurgija, keramika, horizont, kalendar, grobovi, Vučedolac, religija, nasljednici, nastanak Muzeja.

U Muzeju grada Vukovara možete pak vidjeti velik dio industrijske povijesti toga kraja. Muzej je ujedno i prilika da zavirite u prelijepi dvorac Eltz iznutra, a potom bacite jedan kadar izvana i to s obale Dunava. Vukovar i obalu s Dunava predlažemo da pogledate u vodenom autobusu “Bajadera.” Panoramski turustički brod može primiti 60 osoba, a posebno je zanimljiv zbog toga što je zatvoren kaljenim staklom. Katamaranskog je tipa, pa se stječe “puni” osjećaj vode.

Bilo bi šteta da ne posjetite i izletište Sopotac u Nijemcima gdje se nalazi i Centar za promatranje ptica. Zanimljivo je istaknuti da su talijanski ornitolozi nakon posjete Sopotca primijetili da su ovdje vidjeli više ptica u jednom satu nego što vide u cijelom danu na mjestu za promatranje ptica u Italiji. Ako niste ljubitelj ptica, možete se okušati u pecanju, vožnji biciklističkim stazama ili šetati šumom.

Iz Nijemaca predlažemo odlazak u Vinkovce gdje “morate” posjetiti rodnu kuću Ivana Kozarca. Replika kuće je potpuno vjerna autohtonoj arhitekturi, a stakleni pod otkriva povijest na tom području i prije nego li se autor Đuke Begovića rodio.

Srijemsko-slavonsku priču najbolje je završiti na početku Hrvatske u Iloku, ponovno na Dunavu gdje će svatko pronaći kutak za sebe.

 

Želimo Vam sretan put i puno lijepih i nezaboravnih trenutaka provedenoj u zlatnoj Slavoniji i Baranji.