Novi val knjiga za mlađe osnovce iznjedrio je nekoliko upečatljivih naslovnih likova koje su klinci prihvatili kao bliske prijatelje i zahvaljujući njima, zavoljeli čitanje. Francesca Simon, autorica popularnoga serijala o dječaku Grgi vodila se istom mišlju dok je stvarala malenog antijunaka koji je izmjenio čitalačke navike mnogih nečitača. Zločkast, ali nikada okrutan, Grga jednostavne životne situacije pretvara u zanimljivo štivo koje će početnici školarci rado čitati, a predškolci zapanjeno slušati.

Serijal o Groznome Grgi broji preko dvadeset i pet naslova, a u Hrvatskoj ih za sada možemo pročitati osam. Grga je neposlušan dječak koji ne poštuje pravila, ne održava higijenu i ne hrani se zdravo. Iako je naslovljen kao „grozni“ , njegove se osobine mogu pronaći kod svakog djeteta njegove dobi jer su pitanja i životne nejasnoće koje more Grgu, zajedničke i ostaloj djeci. Upravo zato njegova zločkasta strana nikako nije za osudu. Grga je predstavnik mlađe osnovnoškolske djece koja se susreću s nerazumijevanjem okoline, ali i vlastite osobnosti. Grga testira roditelje, učitelje, članove obitelji i prijatelje izluđujući ih svojim nesuvislim zaključcima i postupcima pokušavajući na taj način pobijediti vlastite nesigurnosti i strahove.

Grgu je lako zavoljeti i vezati se za njegov specifičan humor koji malenom čitatelju teško može dosaditi. Svaka je knjiga uglavnom podijeljena na četiri priče od dvadesetak stranica, pisanih krupnijim fontom pa će je i lošiji čitači moći usvojiti. Iako povezane istim likovima, priče su zaokružene cjeline pa će i jedna dnevno ili jedna pred spavanje ponekad  biti dovoljna.

Sugestivna imena likova poput Grginog brata Savršenog Siniše te njegovih prijatelja Namćoraste Nataše, Plačljivog Pavle, Pohlepnog Pere, Bezobraznog Branka, kao i glavnoga junaka, okarakteriziranog kao „groznoga“ djeci će olakšati razumijevanje karakternih osobina likova i zainteresirati ih za daljnje praćenje Grginih avantura.

Iako će se nekim roditeljima učiniti kako knjige poput Groznoga Grge nisu snažne kao djela koja su čitali u djetinjstvu, te djeci ne nude kvalitetne i jasne poruke, valja prihvatiti činjenicu da su moderna djeca okrenuta sebi, svojim potrebama i da su upravo likovi poput Grge oni koje će djeca poslušati. Iako ponekad neposlušan i vrckast, Grga je dobro dijete koje se uči životu i suživotu s drugima, a njegova najveća vrlina upravo je suptilnost smislenih i važnih poruka koje se djeci ne nameću s pozicije odraslog, već kroz humor i efektne priče polagano ugrađuju u njihov sustav vrijednosti.

U posljednje vrijeme iznimno popularan je i povratak jednostavnih ilustracija tehnikom tuša kojima mnogi suvremeni ilustratori vraćaju čar minimalističkih, ali upečatljivih vinjetica kakve je pravio slavni Quentin Blake koji je ukrasio sva izdanja književnog velikana Roalda Dahla. Tony Ross koji potpisuje likovno oblikovanje knjige stvorio je prepoznatjivog mrguda koji će privući svako dijete ka tekstu.

Knjige su namjenjene mlađim osnovcima, ali i mlađoj djeci koja će uživati u slušanju. Knjige u nastavcima, poglavito one povezane istim likovima, izvrstan su način pridobivanja djetetove pažnje čitanju i učenju praćenja i razvijanja radnje. Još kada im napomenemo da su o Groznome Grgi snimljeni i kraći animirani, ali i dugometražni film, interes će samo rasti.

 

Naša ocjena: 5/5

Dob: 6+

Napisala: Francesca Simon

Narisao: Tony Ross

Izdavač: Algoritam