Dosta vam je boravka kod kuće, gledanja televizije, fali vam svježeg zraka, a vašim klincima je dosadno? Vjerojatno je došlo vrijeme da spremite ruksak i krenete na detaljnije upoznavanje Lijepe naše. U nastavku vam donosimo nekoliko prijedloga kamo otići na jednodnevni izlet.

Tajanstvena Zagrebačka županija

Sigurno ste čuli u hrvatskim narodnim predajama da neki od zmajeva pljačkaju i ubijaju, ali neki žive u susjedstvu i imaju ovce, neki uzgajaju svinje, neki su vješti zidari, neki su nesretno zaljubljeni, imaju djecu, strahuju nad njima kao i svi roditelji, te ih odgajaju najbolje što znaju, naravno u skladu sa svojom zmajskom etikom i tradicijama. Dođete li u stari grad Lukavec okružen mudrim, starim hrastovima, imat ćete priliku ne samo upoznati Zmajeve iz hrvatskih legendi, nego s njima žariti i paliti, plesati, crtati, tražiti skrivena blaga koja čuvaju ovi opasni letači, i možda otkriti da oni nisu tako opaki i zli kako vam se činilo. Predlažemo da otiđete na Legendfest u Lukavec 28. i 29. svibnja 2016. i otkrijte sve o zmajevima iz hrvatskih narodnih predaja.

Povijesna Karlovačka županija

Karlovačka okolica bogata je brojnim utvrdama koje će najmlađe ostaviti bez daha. Uz Dubovac, nedavno obnovljeni kaštel povrh grada Karlovca vežu se brojne legende i vlasnici od kojih su najpoznatiji Zrinski i Frankopani, a cijela utvrda i okolica zaživi za vrijeme održavanja Sajma vlastelinstva i prikazivanja Bitke za Dubovac koje možete i vi posjetiti. Ni 20 kilometara dalje nalazi se Ozalj, gradić koji “skriva” jedan od najljepših starih gradova u Hrvatskoj, a nalazi se iznad rijeke Kupe. Tu su još i Munjara grada Karlovca sagrađena u obliku neoklasicističkog dvorca i etno-park Trg. Treća utvrda u blizini Karlovca jest Novigrad na Dobri, stari frankopanski grad koji je u procesu obnove. Novigrad je jedno od mjesta u kojemu se organizirala poznata urota Zrinsko-Frankopanska, a put do utvrde vodi preko starog kamenog mosta ispod kojeg se, za vrijeme ljetnih mjeseci može i okupati.

Bajkovita Krapinsko-zagorska županija

Poželite li s vašim najmlađima uživati u pitomom zagrljaju cvijeća, vinograda, brežuljkastih vidikovaca obavezno ih povedite u Hrvatsko zagorje koje je prepoznatljivo i po svojim prekrasnim dvorcima, poput gorostasnog Velikog tabora i dvorca Trakošćana koji se nalazi nedaleko od mjesta Bednja i slovenske granice, a nastao je još u 13. stoljeću kao obrambena utvrda. Dvorac je posljednjih desetljeća uređen kao muzej koji možete posjetiti sa svojim klincima, a ako nisu raspoloženi za razgledavanje uvijek možete prošetati obližnjom šumom. Veliki Tabor nastao je tijekom 15. i 16. stoljeća i jedan je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih utvrđenih gradova kontinentalne Hrvatske, a njegovi najpoznatiji vlasnici bili su grofovi Celjski te Ratkajevi. Uz grofove Celjske povezuje se i legenda o nesretnoj ljubavi Veronike Desinićke i Fridriha Celjskog, a ako posjetite dvorac, u njegovim hodnicima i kulama saznat ćete još nekoliko zanimljivih legendi. Bajkovito Zagorje skriva još nekoliko atraktivnih mjesta i utvrda, a jedno od njih je i Gornja Stubica, smještena između Stubičkih Toplica i Marije Bistrice. Svojim mališanima tamo možete pokazati preko četiri stoljeća staru Gupčevu lipu, velebni spomenik Seljačkoj buni i Matiji Gupcu, dvorac Oršić, Muzej seljačkih buna i spomenik najpoznatijem hrvatskom pilotu Rudolfu Perišinu. Ondje se odvijaju i mnogobrojne manifestacije, od kojih je najpoznatiji Viteški turnir.

Pitoma Varaždinska županija

Želite li uživati u prirodi i svim njezinim blagodatima, predlažemo da posjetite izletište Lužec, u selu Oštrice, kutak prirode okružen idiličnim zelenilom, šumama, pitomim brežuljcima. U obližnjoj šumi se nalazi i biciklistička staza za sve željne adrenalinske brdske vožnje, a za one željne timskih sportova, postoji i uređeno travnato nogometno igralište te igralište za odbojku na pijesku. Znate li da u Hrvatskoj postoji vulkan? To nije aktivni vulkan koji izlijeva lavu iz kratera, već fosilni vulkan koji više nije aktivan. O njegovoj davnoj aktivnosti svjedoče samo geološki nalazi, a možete ga vidjeti u Gaveznici-Kameni vrh u blizini grada Lepoglave.

Zelena Međimurska županija

Krenete li prema Međimurskoj županiji, nemojte zaobići Perivoj Zrinski koji se nalazi oko Starog grada Zrinskih u gradu Čakovcu, a park je sastavni dio kompleksa čakovečke utvrde, koja se na tom mjestu premda nadograđivana i obnavljana, nalazi još od 13. stoljeća. Želite li prošetati, svratite do Mlinarovog mliječnog puta u idiličnom ambijentu na rijeci Muri koji će vam ponuditi mnošto zanimljivih podataka o prirodnoj i tradicijskoj baštini krajobraza rijeke Mure. Najmlađi se mogu voziti i riječnom skelom, plovilom koja s jedne na drugu riječnu obalu prevozi ljude i vozila, bez motora, jedara i vesala. Na samoj rijeci Muri i njezinim mnogobrojnim rukavcima može se doživjeti i prava ribička avantura ili pak “lagani rafting” u tradicijskim drvenim čamcima. Za djecu će posebna atrakcija svakako biti i odlazak na farmu jelena u Sveti Martin na Muri gdje pitomi jeleni strpljivo poziraju svakom gostu, a jabuke iz ruke posjetitelja najdraža su im poslastica. Fotoaparat je “obavezna” oprema za vrijeme posjeta jelenima, a u večernjim satima poseban doživljaj je šetnja do farme pod bakljama.

Poučna Koprivničko-križevačka županija

U zelenilu bilogorskih obronaka i miru šumaraka, daleko od zvonjave mobitela i svakodnevnog stresa, čekaju vas stanovnici najmanjeg đurđevačkog prigradskog naselja Sveta Ana. Udaljeno svega pet kilometara od Đurđevca, ovo malo mjesto, presječeno potokom Svetojančanom i povezano s 21 mostićem, osvojit će vas već na prvi pogled. Izletničko-poučnom stazom možete probuditi svoj avanturistički duh uz gradinu Tybonyncz, ostatke kaštela nekadašnjeg mjesta, grada Sušice ili se možete popeti na vidikovac i imati Podravinu na dlanu. Želite li vidjeti “Hrvatsku Saharu”, svakako posjetite geografsko-botanički rezervat Đurđevački pijesci. Nastali su nanošenjem sedimenata s ledenjeka, a upravo su geografski i klimatski uvjeti pogodovali zadržavanju pijeska na ovom području.

Edukativna Bjelovarsko-bilogorska županija

Ne postoji dijete koje nije čitalo ili neće čitati predivan dječji klasik hrvatske književnosti “Vlak u snijegu” Mate Lovraka. U sklopu bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se Veliki Grđevac, rodno mjesto Mate Lovraka. Izgrađen je i Centar Mato Lovrak, turistička atrakcija jedinstvenog sadržaja koju tijekom godine cijele godine posjećuju ekskurzije školske djece i odraslih iz svih krajeva Hrvatske. U sklopu Centra možete razgledati pružni kolosijek na kojemu su postavljeni lokomotiva parnjača s tri vagona, kao uprizorenje Lovrakovog djela “Vlak u snijegu”, tradicijsku Mlinareva kuću i ostale manje etnografske sadržaje. Ako vašu obitelj zanimaju Lovrakovi dani kulture, zadnji rok za posjet je 29. i 30. svibnja 2016. Možete pogledati kazališne predstave za djecu: ” Grašak na zrnu kraljevne, “Čekajući epitaf”, a tu su i Igre Družbe Pere Kvržice (dječje sportsko natjecanje Bjelovarsko-bilogorske županije), Sajam kreativnosti (izložba rukotvorina, suvenira, proizvoda raznih udruga, zadruga, škola, domaćinstava) i susret poštovanja Mate Lovraka.

Nakon ovog kratkog presjeka ljepota središnje Hrvatske želimo vam radostan, inspirativan i edukativan izlet!