Joga, slušanje ugodne glazbe i opuštanje, masaža i šetnje neke su od aktivnosti koje se preporučuju trudnicama kako bi im iskustvo poroda bilo što lakše. Kako se porod bliži, buduće mame žele se “naoružati” svim mogućim savjetima i potezima kako bi bol poroda smanjile na minimum.

Ako ste jedna od njih, svakako se opskrbite voćkom koja definitivno olakšava proces poroda, a često je zovu prirodni lijek za porođajne muke.

Radi se o datuljama.

Istraživanja su pokazala da su žene koje su redovito konzumirale ovo sušeno (ili svježe) voće tijekom trudnoće, koristile manje lijekova tijekom poroda. Isto tako, u prosijeku su bile u trudovima 8,5 sati, u usporedbi s ženama koje nisu jele datulje i mučile se s trudovima oko 15 sati.

Što ima u datulji, a da pomaže pri porodu?

Vjerovali ili ne, taj maleni plod u sebi ima priličnu snagu. Kao prvo, regulira stolicu, crijevnu i probavnu nadutost, izvrsna je protiv zatvora i blagotvorno djeluje na cijeli probavni sustav. Vitamini i minerali iz datulje ojačavaju strukturu kostiju, pa tako i kostiju zdjelice, a datulja je i vrlo važan izvor energije. Osim toga, u datuljama se nalazi tvar koja u organizmu djeluje slično kao hormon sreće – oksitocin, a koji ima važnu ulogu u stimuliranju kontrakcija i rastezanju grlića maternice.

Datulje sadrže elementarni klor, koji se koristi u zaštiti zuba od propadanja. Zrela datulja sadrži vitamine A, C, B1, B2 i niacin. Datulja je, također, dobar izvor natrija, magnezija, kalcija te sadrže visoke razine željeza.

Datulje nije nužno početi jesti iste sekunde kad ste saznale za trudnoću. One će blagotvorno djelovati na vas tijekom poroda, čak i ako ste ih počele jesti mjesec dana prije odlaska u rodilište.

Pripazite na…

Šećer. Datulje su izuzetno bogate prirodnom šećerima, pa ne idu dobro u kombinaciji s trudničkim dijabetesom i drugim stanjima vezanim za metabolizam šećera.

Proizvođača. Kod nas se datulje najčešće konzumiraju kao suho voće uvezeno iz drugih zemalja, pa valja pripaziti čime su tretirane, odnosno da su organske. Naime, kao i smokve, datulje se često tretiraju umakanjem u sumpor, pa prije kupnje svakako pročitajte deklaraciju kako bi provjerili što jedete.