U trudnoći se događaju promjene na čitavom tijelu, a vaša usta, odnosno zubi nisu izuzetak. Zdravlje zubi tijekom trudnoće važno je ne samo za majku, već i za bebu koja se razvija u majčinoj utrobi.

Trudnoća može uzrokovati probleme sa zubima

Jedan od najčešćih oralnih problema kod trudnica je tzv. trudnički gingivitis. Oko 40 posto trudnica ima neku vrstu problema s desnima, odnosno zubnim mesom, a gingivitis je termin koji se upotrebljava za prvi stadij bolesti desni.

Zbog povišenih razina trudničkih hormona, mnoge žene primjećuju pojačano nakupljanje zubnog plaka, koji je glavni uzročnik osjetljivosti zubnog mesa, njegova oticanja i krvarenja. Neke žene tijekom cijele trudnoće pod jezikom osjećaju nabujale desni poput izbočina duž zubnog mesa i između zubi, a ta se pojava naziva trudnički tumor. Podbuhlo tkivo lako krvari ako je ozlijeđeno i može dovesti do poremećaja jedenja. No ne brinite, ne radi se o tumoru u smislu degeneracije tkiva, i ove izbočine trebale bi se povući brzo nakon poroda.

Jutarnje mučnine i povraćanje također mogu prouzrokovati probleme. Naime, neke žene odustanu na neko vrijeme od oralne higijene jer im svako prinošenje četkice i paste zubima izaziva nove napadaje povraćanja. Kao što znamo sa svakim povraćanjem u usnu šupljinu dolazi nešto od želučane kiseline koja oštećuje caklinu i zube čini osjetljivijima na karijes. Stoga se trudnicama preporučuje da nakon povraćanja isperu usta sa sodom bikarbonom (pola žličice sode bikarbone otopljene u 0,5 dcl tople vode), a kako bi neutralizirale kiselinu i bakterijske naslage u ustima i barem na taj način zaštitile zube od kvarenja.

Neka zubi ostanu zdravi tijekom trudnoće

Kako bi znali u kakvom su uopće stanju, svoje zubiće što prije pokažite stomatologu. Idealno bi bilo kada bi sve zube mogli popraviti i prije trudnoće.

Tijekom trudnoće čišćenje kamenca je sigurno, pa svakako barem jednom u devet mjeseci odradite uklanjanje plaka i kamenca koji dodatno oštećuju zubno meso.

Oralna higijena kod kuće je obavezna. Ma koliko bili umorni, bezvoljni, u mučnini i povraćanju, perite zube barem dva puta dnevno, ujutro i navečer te koristite zubni konac.

Vrlo je važno i što jedete. Jeste li znali da se zubići vaše bebe formiraju između trećeg i šestog mjeseca trudnoće? To znači da će vama kao hraniteljici biti potreban povećani unos nekih vitamina i minerala – vitamina A, C i D, proteina, a posebno kalcija i fosfora, kako bi sačuvali svoje kosti i zube, ali i osigurali zdravi razvoj zubi i kosti svoje bebice.

[PROČITAJTE I OVO: Njega zubi tijekom trudnoće]

Što ako ipak trebam popravak zubi?

U trudnoći je dozvoljeno popravljanje zubi bez opasnosti za plod. No obavezno napomenite doktoru da ste trudni i tjedan trudnoće (posebno ako se trbuščić još ne vidi). Buduće mame najviše brinu lokalne anestezije bez kojih ne mogu izdržati popravak, pa će ih zasigurno utješiti informacija da anestezija, brušenje i ostali postupci neće naštetiti bebi.

Ono što nije preporučljivo je stavljanje amalgamskih plombi (srebrnih) zbog opasnosti od žive, no većina stomatologa više ih niti ne koristi. Ipak, uvijek zatražite kompozitne (bijele) plombe ili privremene plombe koje potom možete zamijeniti trajnima nakon poroda. Ono što nije preporučljivo u trudnoći je rentgensko snimanje zubi i primjena nekih lijekova za kontrolu boli (acetilsalicilata) i nekih antibiotika.