Jedan od prvih simptoma trudnoće, još i prije nego je ona potvrđena testom, je pojačani umor. U prvih 12 tjedana trudnoće mnoge trudnice osjećaju umor i nakon 10 ili 12 sati sna, teško se ujutro pokreću i imaju općeniti manjak energije raditi stvari i aktivnosti koje su ranije obavljale k’o od šale.

Razlog su, naravno, hormoni i ogromne metaboličke promjene u tijelu koje se događaju kako bi ono moglo razvijati fetus. Povišena razina progesterona koji je nužan za razvoj posteljice i druge preduvjete za zdravu trudnoću, ujedno izaziva letargiju, umor i smušenost. Osjećaj umora i iscrpljenosti dodatno je pojačan kod žena koje već imaju malo dijete koje zahtijeva pažnju, brigu i njegu. Trudnicu također umaraju mučnine, glavobolje i ostali rani simptomi trudnoće.

Nakon 12. ili 14. tjedna kod nekih žena osjećaj konstantnog umora se ublažava ili povlači, ali naredna tromjesečja donose neke druge “boljke” zbog kojih trudnica loše spava.

U drugom i trećem tromjesečju organizam trudnice naporno radi “za dvoje”. Primjerice, srce snažnije pumpa krv, mišići abdomena se rastežu, disanje postaje brže i slično. Kako raste trbuh, nekim je ženama izuzetno teško pronaći dobar položaj za spavanje. Osim toga, neke imaju žgaravicu zbog koje je teško zaspati, a baš sve trče svako malo u toalet zbog pritiska bebe na mjehur i potrebe za čestim mokrenjem. Neke mame ponekad teško zaspe i zbog udaraca bebice u trbuhu ili pak zbog straha i brige oko poroda.

Teško je odrediti koliko trudnici treba sna. To ovisi o njezinom općem zdravstvenom stanju, tromjesečju trudnoće, vanjskim i obiteljskim okolnostima. No svakako je važno da trudnica sluša svoje tijelo i daje mu svaku priliku da se odmori. To znači ranije odlaske na spavanje, popodnevni odmor, duže spavanje za vikend, pomoć partnera, roditelja ili prijatelja oko brige za starije dijete ili djecu. Pomoći može i meditacija u trudnoći da se cijelo tijelo obnovi i opusti.

Stručnjaci kažu da tijekom cijele trudnoće svakako treba dnevno spavati barem osam sati. Ali ako vam treba i više, znajte da je sve u redu i pokušajte si priuštiti još koji ekstra sat slatkih snova.