Biranje imena za bebicu jedna je od najzabavnijih aktivnosti tijekom trudnoće kada se budući roditelji poigravaju s raznim kombinacijama i traže idealno ime za svoju djevojčicu ili dječaka. U svijetu postoji niz grupa i stručnjaka, koji proučavaju pojavnost i nestajanje pojedinih imena u pojedinim društvima, vode se statistike i raspravlja o važnosti odabira imena, poruka koje ono nosi ili asocijacija koje izaziva. Oni također donose najnovije trendove kad su dječja imena u pitanju, a najnoviji trend su takozvana “botanička” imena.

Trend je posebno vidljiv kod odabira imena za djevojčicu. Ako želite neko nježno i ženstveno ime, ali ne previše “ženskasto”, a opet da je moderno i svježe, odlučit ćete se za cvjetno, odnosno botaničko ime.

Među njima su najpoznatija i najčešće korištena: Lili, Violet, Tesa, Ivy, Willow, Hazel, Iris, Olive, Dhalia, Juniper i Azalea.

U Hrvatskoj se na popisu modernih botaničkih imena nalaze: Lili, Viola, Tesa, Iva, Iris, Dalia, Roza, Ruža, Mirta, Kala, Alba, Ruta, Dunja, Tisa, Zlata, Flora, Cvjeta/Cvita, Neva, Lila.
Nemojmo zanemariti i ona malo duža i staromodnija koja bi ušla u istu kategoriju: Margareta, Jasmina, Izabela, Višnja, Jagoda, Malina, Ljubica, Đurđica, Jasenka, Ljiljana, Lovorka, Nevena/Nevenka

Od muških imena u tu skupinu spadaju imena kao što su Javor, Neven, Jasen, Jasmin, Lotus, Pino, ali ona ne prate toliko novi botanički trend.

Interes za botaničkim imenima ne iznenađuje ako se uzme u obzir novoprobuđeno zanimanje za prirodu i ekologiju kod mladih ljudi diljem svijeta. U bijegu od stresa svakodnevnog života, čovjek se ponovno okreće prirodi, vraća joj se, ponovno otkriva njezinu ljepotu koja se možda najbolje ogleda u cvijeću i bilju. Ime za dijete na neki način odražava i ljubav roditelja prema prirodi.

Osim ovog razloga, stručnjaci koji se bave imenima kažu da roditelji definitivno traže i žele orginalna imena koja se ne pojavljuju tako često. Žele da imena budu svježa i da se djeca po njima ističu među vršnjacima. Istovremeno, ne žele baš izmišljati imena i previše zakoračiti u ekstravaganciju. Botanička imena dovoljno su lijepa, zvuče moderno, kratka su, poznata i pamtljiva te očito s razlogom osvajaju srca mladih roditelja.